Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
A

Στο κοινό των 40άρηδων εστιάζει η κυβέρνηση -για τις ευρωεκλογές- με στόχο να περάσει τον πήχη του 33% και να πετύχει double score από την αντιπολίτευση. Από το Μαξίμου θέλουν να μιλήσουν στο συγκεκριμένο ακροατήριο, προτάσσοντας το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες και σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αναβιώσουν τα… λεφτόδεντρα. Πρόκειται άλλωστε για ένα κοινό που έχει πρόσφατες τις μνήμες από τη μνημονιακή περίοδο και επομένως εκτιμάται πως δεν θέλει να ρισκάρει.

Από το κυβερνών κόμμα τονίζουν εμφατικά την ανάγκη να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του θέτει με όλο και μεγαλύτερη ένταση το διακύβευμα της κάλπης του Ιουνίου. Ένα από τα βασικά διλήμματα που μπαίνει είναι «πρόοδος ή στασιμότητα» και από την Πειραιώς σημειώνεται πως οι πολίτες πρέπει να πουν «όχι» στο λαϊκισμό, στην τοξικότητα και στα fake news.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση της MRB στην ομάδα από 35 έως 54 ετών η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται πολύ μπροστά με 27,3% και μεγάλη διαφορά από την Ελληνική Λύση (10,4%), το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (8,4%). Στόχος των γαλάζιων είναι στο συγκεκριμένο ακροατήριο να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η ψαλίδα από την αντιπολίτευση.

Για την προσέγγιση του κοινού των 40άρηδων από το Μαξίμου ακολουθείται μια τριπλή στρατηγική:

  • Πρώτον μπαίνει μπροστά μια θετική ατζέντα, με έμφαση να δίνεται σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (μάλιστα χθες εστάλη και η επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν) και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλυτικά τις κινήσεις που έχουν γίνει την Παρασκευή σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Από την κυβέρνηση προτάσσουν θέματα που ενδιαφέρουν το συγκεκριμένο ακροατήριο, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς, οι μειώσεις φόρων, οι παρεμβάσεις στην παιδεία όπως το ψηφιακό σχολείο (καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των 40άρηδων έχει παιδιά που πάνε σχολείο) κ.α.
  • Δεύτερον υπογραμμίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα, καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους. «Ξεχνάμε τι πάθαμε. Χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου μεταπολεμικά σε οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ έγινε στην Ελλάδα -και έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στο λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «και ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός».
  • Τρίτον σημειώνεται πως από την αντιπολίτευση δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την επόμενη ημέρα αλλά μοιράζονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. «Όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από τη δήθεν πατριωτική γιαλατζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα deja vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Μηνύματα Μητσοτάκη από τη Βόρεια Ελλάδα

«Η ψήφος στις 9 Ιουνίου δεν προσφέρεται ούτε για αποχή και αδράνεια, ούτε πολύ περισσότερο για τυφλά μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Τα προβλήματα, άλλωστε, πιστέψτε με, τα ξέρουμε και τα αντιπαλεύουμε πριν από την κάλπη» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη. Για να υπογραμμίσει πως «στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες ή επιλογές που μπορεί να ανοίξουν τις κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Χρειάζεται ψήφους ευθύνης, σκέψης και ωριμότητας, για μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».

Χθες μία ακόμα δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε ήρθε να επιβεβαιώσει το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την Opinion Poll στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 33,3% (από 32,2 % στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας) και προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 15,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 12,1%.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την μέτρηση το 83,7 % όσων δηλώνουν πως είναι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές (ποσοστό που είναι υψηλότερο σε σχέση με τα άλλα κόμματα). Στην Πειραιώς θέλουν να αποφύγουν αυξημένα ποσοστά αποχής και τονίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς το πρωί της 9ης Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη στους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους «φωτογράφησε» χωρίς να κατονομάσει. Ειδικότερα μίλησε για ποικιλόμορφους αντιπάλους που «διαρκώς αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως ένα πρόκριμα ανατροπής της κυβέρνησης. Ο ένας γιατί οπωσδήποτε θέλει να γίνει Πρωθυπουργός πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής. Ο άλλος επειδή αντί για τρίτος διεκδικεί να αναδειχθεί δεύτερος. Και πολλοί άλλοι που με αυτή την ευκαιρία θέλουν να εδραιωθούν ως "ηγέτες", πότε εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό, πότε ακόμα, δυστυχώς και την ίδια την πίστη».

Τέλος, αναφέρθηκε εκ νέου στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης, καθώς όπως είπε «τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρώπη καλείται να ανακαλύψει και πάλι τον εαυτό της, σε ένα γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, σε έναν χάρτη συμφερόντων, που αλλάζουν» ενώ και «η χώρα μας χρειάζεται μία νέα ορμή, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες που την εμποδίζουν να αυξήσει την ταχύτητά της προς την πρόοδο».

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

Φωτιά στην Ακαδημίας: Το ακίνητο από το οποίο ανασύρθηκαν νεκρά τα δύο αδέλφια

Μαρουσάκης: Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» αλλάζει το σκηνικό - Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις