Breaking news

Καιρός αφρικανική σκόνη
A

Νέα επίσκεψη αφρικανικής σκόνης αναμένεται από σήμερα, Πέμπτη, στη χώρα μας η οποία, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ θα παραμείνει πάνω από τον Ελληνικό ουρανό μέχρι και τη Δευτέρα. Παράλληλα, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες που ίσως να κάνουν την κατάσταση αφόρητη, ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι μετεωρολόγοι συνιστούν ψυχραιμία ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την προστασία των πολιτών. Στην εγκύκλιο προβλέπεται μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων, στις περιοχές που παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων. 

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης μπορεί να επηρεάσει τη υγεία οποιουδήποτε ατόμου, όμως συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή σε παιδιά και βρέφη, σε ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με παθήσεις στους πνεύμονες και σε άτομα με χρόνιες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις.

Η ανάρτηση Κολυδά

Όπως ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια, δηλαδή κυρίως την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου, στην Αττική θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου πιθανόν το μεσημέρι να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα δυτικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς, στα βόρεια τους 21 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Ο καιρός αύριο

Αύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου, η ΕΜΥ προβλέπει αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 30, στα κεντρικά και νότια τους 26 με 29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Δείτε εδώ την πορεία της αφρικανικής σκόνης:

Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο 18 Μαΐου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά. Τοπικες βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τα κεντρικά και νότια τους 29 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε εδώ την εξέλιξη της θερμοκρασίας:



Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Την Κυριακή 19 Μαΐου προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια, τα κεντρικά και την Κρήτη. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Παραμένει και τη Δευτέρα η αφρικανική σκόνη

Τέλος, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις