Breaking news

γηροκομείο
A

Με βαρύτατες διώξεις από τον εισαγγελέα Χανίων και μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων για τουλάχιστον τριάντα ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, πλαστά πιστοποιητικά θανάτων και παράνομες συνταγογραφήσεις παραπέμπονται στις ανακριτικές Αρχές επτά πολίτες υπεράνω υποψίας, που συνελήφθησαν την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, το πρωί, από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων.

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Ηλικιωμένοι που υποσιτίζονταν, που έμπαιναν υγιείς και απεβίωναν ή έφευγαν σκελετωμένοι

Το ψηφιδωτό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μού θύμισαν την περίοδο της Κατοχής»!

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό.

Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη.

Καθηλωμένοι και υποσιτισμένοι

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η neakriti.gr, καθετήρες έβαζαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλους ανεξαιρέτως τους τροφίμους, για να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Σε πολλές περιπτώσεις οι τρόφιμοι δένονταν σε καρέκλες! Τα σημάδια στο σώμα τους από τους ιμάντες καλύπτονταν με μακριά ρούχα, ενώ σε κάθε πιθανή επίσκεψη συγγενούς υπήρχε ο χρόνος παρέμβασης από νοσηλευτή για ωραιοποίηση μιας εικόνας, που όπως αποδείχτηκε δε γινόταν αντιληπτή!

300 θάνατοι από το 2015

Οι έρευνες, που είναι ενδελεχείς επεκτείνονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας προνοιακών δομών, στο νοσοκομείο, σε ληξιαρχεία και σε κάθε εμπλεκόμενη Αρχή, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η “βεντάλια” των εμπλεκομένων θα ανοίγει συνεχώς. Οι δε θάνατοι ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη δομή από το 2015 μέχρι το 2021 ανέρχονται σε 300! 

Η 67χρονη, υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας, συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου 82χρονης, την οποία φέρεται να προσέγγισε μαζί με γιατρό του οίκου ευγηρίας. Μαζί, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στη δομή.

Η 82χρονη αρνήθηκε, παρ’ όλα αυτά η δράστιδα μαζί με γιατρό που τη συνόδευε την πήραν από το σπίτι της και τη μετέφεραν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για την απομάκρυνσή της από το σπίτι της, η ηλικιωμένη πρόλαβε να ενημερώσει πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, το οποίο προχώρησε σε καταγγελία στο Α.Τ. Κισσάμου και μετά από εισαγγελική παραγγελία η 67χροχη συνελήφθη κατηγορούμενη για αρπαγή.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων στον οίκο ευγηρίας, η ηλικιωμένη βρέθηκε σε χώρο του υπογείου!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις