Με τροπολογία που κατατέθηκε «υπόγεια» και την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε την οριστική διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Πιο αναλυτικά η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέρα του τακτικού ωραρίου, καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.
Αφού λοιπόν το πρώτο μέτρο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ (τα απογευματινά χειρουργεία) απέτυχε, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχωράει ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να αποτελειώσει το ήδη υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την κάθετη αντίθεσή της με την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη.
Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις», ψηφίστε χτες επί της Αρχής. Στην ψηφοφορία, επί της αρχής, «ναι» ψήφισε η ΝΔ και «όχι» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».
Η τροπολογία
Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει:
«Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας
1. Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 9.
2. Οι ιδιώτες ιατροί, κατ' εφαρμογή της παρ. 1, χρησιμοποιούν , έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου , τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι ιδιώτες ιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.
3. Για την έναρξη της συνεργασίας απαιτούνται άδεια από τον Διοικητή του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της συνεργασίας της παρ. 1, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών, η διαδικασία χορήγησης της σχετικής άδειας, η διαδικασία και οι λόγοι ανάκλησης αυτής, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες ιατροί, οι όροι χρήσης των υποδομών και του εξοπλισμού του εκάστοτε νοσοκομείου, οι όροι συνεργασίας με το προσωπικό, η ανάληψη της υποχρέωσης των ιδιωτών ιατρών για την αποζημίωση του νοσοκομείου σχετικά με τη χρήση των υποδομών, του εξοπλισμού και της πάσης φύσεως δαπανών αποζημίωσης του προσωπικού του, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της αποζημίωσης, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της ορθής εκτέλεσης της συνεργασίας, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».
Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία όπως ψηφίστηκε