Ξέσπασαν μέχρι και σε κλάματα οι συγγενείς θυμάτων μετά τη δικαστική απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.
«Κοιτάξτε με στα μάτια», φέρεται να ανέφερε μία μητέρα η οποία έχασε τα παιδιά της στο Μάτι.
«Δεν είναι δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος αυτό», φώναξε ένας άλλος συγγενής, ενώ μία άλλη συγγενής ξέσπασε τονίζοντας «καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη». «Να κάνουμε κανέναν έρανο … Ντροπή….», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων από την φωτιά στο Μάτι ακούγοντας τις ποινές και μάλιστα κάποιοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες και έκλαιγαν.
Σημειώνεται πως ένοχοι κρίθηκαν οι έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους. Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, κρίνοντας ενόχους έξι και αθωώνοντας 15 από τους 21 κατηγορουμένους.
«Ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω»
Τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε μεταξύ άλλων η κ. Άντζελα, που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι. «Αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη σε όλα αυτά τα γεγονότα και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, θα έχουμε εμείς οι πολίτες, που είμαστε θύματα, έναν ανταγωνισμό, για το ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει. Αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα.
»Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο πόνο. Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, κι εγώ προσωπικά από τύχη ζω» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα βρουν γιατρειά τα θύματα στη ψυχή τους»
Η δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι Ειρήνη Μαρούπα, υποστήριξε σε δήλωσή της ότι «χάθηκε και η ντροπή» και πως με την απόφαση αυτή «τα θύματα της φωτιάς που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες δεν θα βρουν γιατρειά τα θύματα στη ψυχή τους». Συγκεκριμένα, η κ. Μαρούπα είπε αρχικά ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πια κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στην επιβίωσή μας γιατί χάθηκε και η ντροπή. Κηρύχθηκαν ένοχοι μόνο έξι κατηγορούμενοι για το ένα εκατοστό των κατηγοριών που τους είχαν απευθυνθεί».
Με την απόφαση, «αποδεικνύεται κατά το δικαστήριο ότι όλοι οι υπόλοιποι ήταν αθώοι. Άρα τα θύματα της φωτιάς αυτής που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες, και οι τραυματίες που θα υποφέρουν για όλη τους τη ζωή, δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν ποτέ γιατρεία στη ψυχή τους, διότι το δικαιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας πάσχει τόσο σοβαρά, ώστε δεν αποδίδει την ευθύνη σε όλους όσους υπέχουν ευθύνη».
Ποιοι καταδικάστηκαν
Συγκεκριμένα, ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, καταδικάστηκαν τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Ο έκτος ένοχος είναι ο ιδιοκτήτης του ακαθάριστου οικοπέδου Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια στο Μάτι.
Τα 5 στελέχη της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν είναι:
- Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
- Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα)
- Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)
- Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) 3
Ποιοι αθωώθηκαν
Αθώοι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κρίθηκαν και οι 15 διοικητικοί, όπως ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και η τότε Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.
Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης κρίθηκαν επίσης αθώοι.
Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αθωώθηκαν επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.