Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων και των φορέων για τις εκτάσεις σε Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι που διεκδικεί η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Εκτάσεις που οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους βλέπουν να χάνονται λόγω της διεκδίκησης της Ιεράς Μονής. Η πολιτική λύση είναι ίσως η μόνη διέξοδος όπως αναφέρθηκε και στην λαϊκή συνέλευση που έγινε στο Χειμαδιό προ ημερών.
Ο δήμαρχος του Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μίλησε για το πρόβλημα πολλών κατοίκων του νομού Ηλείας, σχετικά με την δέσμευση της αγροτικής γης τους, γη η οποία είχε παραχωρηθεί στα μοναστήρια μετά το 1821 με τούρκικα χρυσόβουλα, και με τις παρούσες διατάξεις οι ίδιοι οι κάτοικοι να καλούνται να τα ξαναγοράσουν.
«Είναι μία κατάσταση που έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός του πώς μοιράστηκε η αγροτική γη μετά το 1821. Αφορά στα χωριά Κουτσοχέρα, Περιστέρι και Χειμαριό, ένα προεδρικό διάταγμα του 1934, το οποίο επικύρωσε τα παραχωρητήρια που είχαν κάνει οι Τούρκοι τότε σε μοναστήρια, μιλάμε για το μοναστήρι των Καλαβρύτων. Οι άνθρωποι σήμερα που εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις πληρώνουν φόρους, λόγω του κτηματολογίου τους πετάνε έξω και είναι σαν να μην υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στο mega.
Ενώ συμπλήρωσε: «Είδα τον μητροπολίτη και κάποιους νομικούς και η εκκλησία θα πρέπει να συνεργαστεί. Οι άνθρωποι δε μπορούν να ξαναγοράσουν τα χωράφια τους, δεν έχουν πάρει κάποιο παραχωρητήριο, το μοναστήρι τα πουλάει έναντι 600 ευρώ το στρέμμα. Η εκκλησία δεν λαμβάνει έσοδα από την χρήση τους, ωστόσο οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβούν σε πώλησή τους ή μεταβίβασή τους».
«Η μητρόπολη Καλαβρύτων και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων μας παίρνουν τα χωράφια μας και μας ζητούν χρήματα να τα αγοράσουμε, ενώ η εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία, είναι αδιανόητο», τόνισε ο κάτοικος Χειμαδιού, Ξουλεής Αυγερινός.
Το εμπλεκόμενο μοναστήρι ανέφερε πως, η λύση θα βρεθεί στα δικαστήρια.
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπράμος, από τη μεριά των αγροτών, ανέλυσε την κατάσταση και πρότεινε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. “Το πρόβλημα αυτό δεν το γνωρίζουμε σήμερα, αλλά σήμερα το βλέπουμε σε όλη του την διάσταση. Η πρώτη επιθετική ενέργεια από το μοναστήρι ήταν το 2018 όταν βγήκε η διακήρυξη για την μίσθωση των 7000 στρεμμάτων, τότε που είχαμε μαζευτεί πάλι στο Χειμαδιό και εκθέσαμε τις αντιρρήσεις μας και τον προβληματισμό μας. Με τις δηλώσεις που έκανε το κτηματολόγιο με βάση τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχει από το νομοθετικό διάταγμα του 1930, 1933, 1952, 1968 και με τελευταίο νόμο του 2014 δεσμεύει μία περιοχή 20.000 στρεμμάτων η οποία είναι ιδιωτική περιοχή για την Κουτσοχέρα, το Χειμαδιό και τις όμορες κοινότητες. Αυτό είναι το νομικό καθεστώς. Η ίδια όμως η πολιτεία μέσω των οργάνων της στην ίδια περιοχή έχει αναγνωρίσει στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να χτίζουν σπίτια, να φτιάχνουν στάβλους, να παίρνουν επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες τους, να παίρνουν σχέδια βελτίωσης, να κάνουν μεταβιβάσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι για να γίνει μία μεταβίβαση, περνάς από την Εφορία και πληρώνεις φόρο για αυτή. Υπάρχει λοιπόν μία σύγκρουση. Την οποία η ίδια η Πολιτεία πρέπει να άρει με την πρωτοβουλία που θα πάρει. Εμείς ζητάμε σήμερα να μην φύγουμε από τα χωριά μας, ζητάμε το πραγματικό καθεστώς που υπάρχει να αναγνωριστεί και να μείνουμε μέσα στις περιουσίες και να συνεχίσουμε να τις καλλιεργούμε όπως οι παππούδες και οι πρόγονοί μας ζούσαν σε αυτή την περιοχή και την διατήρησαν όχι μία δασική έκταση που αν ήταν αποκλειστικά στην μοναστηριακή κυριότητα θα υπήρχε σήμερα αλλά μία καλλιεργούμενη έκταση, παραγωγική για τον τόπο που αποδίδει στην ελληνική πολιτεία".