Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες ακυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, κατά το μέρος εκείνο που ορίζει ότι οι Γενικοί Διευθυντές του, μπορεί να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).
Το ΣτΕ ακυρώνει επίσης τις αποφάσεις ως προς το ότι το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή κάποιου υποψηφίου στην όλη διαδικασία επιλογής των Γενικών Διευθυντών, θα έπρεπε να είναι μικρότερο του 64ου, παρότι ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας άλλα ορίζει, δικαιώνοντας έτσι την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι με νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προ δύο ετών για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ, τα διορισμένα διευθυντικά στελέχη (golden boys) δύναται να λαμβάνουν μηνιαίο μισθό άνω των 8.000 ευρώ!
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:
«Πρόγευση αυτών των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είχαμε πάρει από την Ανακοίνωση της Προέδρου του δικαστηρίου στις 5 Ιουλίου 2023. Με την απόφαση αυτή τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για το ζήτημα της τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις Γεν. Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, αφού κρίθηκε ότι δεν αιτιολογήθηκε, ούτε τεκμηριώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για ποιο λόγο η αποστολή και η φύση των εν λόγω Γενικών Διευθύνσεων επέβαλε τη δυνατότητα τοποθέτησης σε αυτές ιδιωτών σε απόκλιση από το υπόλοιπο Δημόσιο.
Δικαιώθηκαν επίσης και σε σχέση με τη θέσπιση των 64 ετών, ως ορίου ηλικίας συμμετοχής στις Προκηρύξεις Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, σε απόκλιση από το άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα που θέτει πρακτικά όριο ηλικίας τα 66 έτη για τη συμμετοχή σε Προκηρύξεις Γεν. Διευθυντών στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη οι οποίες είχαν ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του Δημόσιου Τομέα του e-ΕΦΚΑ με την είσοδο ιδιωτών Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με μισθούς 8.000€ και 4.000€ τον μήνα, αντίστοιχα.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε για το ζήτημα αυτό, έναν μεγάλο και διπλό αγώνα, τόσο σε νομικό όσο -και κυρίως- σε κινηματικό επίπεδο γνωρίζοντας ότι αυτό ο αγώνας αφορά το παρόν και το μέλλον της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας για μια Κοινωνία με δικαιοσύνη και δικαιώματα κι ένα Καλύτερο Αύριο!»