Breaking news

χρήματα
A

Δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) έχουν οι ασφαλισμένοι που απολύθηκαν από την εργασία τους και έχουν συγκεντρώσει έναν ορισμένο αριθμό ενσήμων.

Πιο συγκεκριμένα, εάν οι ασφαλισμένοι πάρουν για για πρώτη φορά επίδομα εργασίας, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτή και 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους.

Όσον αφορά σε ασφαλισμένους που δεν καλύπτουν την παραπάνω προϋπόθεση, οφείλουν πρέπει να «μαζέψουν» τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας ή 180 για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.

Τι ισχύει για όσους έχουν πάρει επίδομα ανεργίας στο παρελθόν

Για ασφαλισμένους που έχουν επίδομα ανεργίας στο παρελθόν, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.

Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής δεν πρέπει να έχουν λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας από την έναρξη της επιδότησης για την οποία υποβάλλουν αίτηση πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα.

Εάν εντός της τετραετίας έχουν επιδοτηθεί, αλλά έχουν λάβει λιγότερα από 400 ημερήσια επιδόματα, δικαιούνται να επιδοτηθούν για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400 ημερησίων επιδομάτων.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το επίδομα ανεργίας είναι τα εξής:

  • Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (Έντυπο Ε6) υπογεγραμμένη από τον άνεργο ή βεβαίωση λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου (Έντυπο Ε7)
  • Έμμεση ασφαλιστική ικανότητα προστατευομένων μελών της οικογενείας, εφόσον υπάρχουν
  • Στοιχεία μισθωτής εργασίας (ημέρες ασφάλισης) και μη μισθωτής απασχόλησης (επιχειρηματική δραστηριότητα)
  • Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος

* Για την επιδότηση στην κατηγορία των οικοδόμων απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας και η λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης να προέρχονται από τον οικοδομικό κλάδο.

Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας με δύο τρόπους. Αρχικά, αφού έχει εκδοθεί Δελτίο Ανεργίας, στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου. Η επιλογή της Υπηρεσίας ΚΠΑ2 είναι σημαντική, γιατί η Υπηρεσία αυτή θα είναι αρμόδια για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιδότηση του ασφαλισμένου και σε αυτήν θα πρέπει να προσέρχεται, όταν του ζητείται.

Ωστόσο, μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι από την εφαρμογή της ΔΥΠΑ, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε με κωδικούς της ΔΥΠΑ e-services με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο μέσω των e-services ΔΥΠΑ ή της Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου. Μετά την είσοδο στις e-υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, επιλέγετε την «Έκδοση Δελτίου Ανεργίας» και συμπληρώνετε τα προβλεπόμενα πεδία εγγραφής ανέργου.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι:

  • για αρχική επιδότηση: 60 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης
  • για συνέχιση επιδότησης που ανεστάλη: 2 έτη από την ημερομηνία έγκρισης της αρχικής επιδότησης.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις