Breaking news

Αυτοκίνητο
A

Οδηγείται το αυτοκίνητο ενός φίλου ή συγγενή και αναρωτιέστε αν επιτρέπεται ή αν θα έχετε μπλεξίματα, σε περίπτωση που σας κάνουν έλεγχο; Η απάντηση είναι πως «Ναι», μπορείτε να οδηγήσετε το ξένο αυτοκίνητο με το δίπλωμά σας και όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες, όπως η ηλικία και η εμπειρία, που αλλάζουν τα όσα ισχύουν. Να σημειωθεί ότι αν οδηγείται τακτικά ένα ξένο όχημα τότε, για να καλύπτεστε νομικά, είναι καλύτερο να φαίνεστε ως δεύτερος οδηγός στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο .

Να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός οχήματος ή στη θέση του συνοδηγού, έχει ευθύνη για τη ζημιά που θα προκαλέσει οποιοσδήποτε οδηγός με το αυτοκίνητό του. 

Πότε επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη;

Η απάντηση είναι: «Όποτε το χρειαστείτε»! Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου, δηλαδή η κάλυψη της Αστικής Ευθύνης, ισχύει είτε οδηγεί ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, είτε κάποιος άλλος.

Άρα μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο του ξάδερφου, της θείας, του φίλου σας κ.λπ. εάν είναι ανάγκη ή και τακτικά. Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις. 

Τι θα χρειαστείτε ως δεύτερος οδηγός;

Ως δεύτερος οδηγός θα πρέπει να έχετε μαζί το δίπλωμά οδήγησης, να ελέγξετε πως τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ασφάλεια αυτοκινήτου, άδεια κυκλοφορίας κ.λπ. είναι μέσα στο αυτοκίνητο και και να τήρησε τις προϋποθέσεις της ασφάλειας του ιδιοκτήτη.

Τι σημαίνει όμως να τηρείτε τις προϋποθέσεις της ασφάλειας του ιδιοκτήτη;

Οι εξαιρέσεις

Υπάρχουν συνολικά τρεις βασικές εξαιρέσεις, για τις οποίες ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αναγκαίο να δηλώσει τον δεύτερο οδηγό στο συμβόλαιο της ασφάλειας. Για τις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει ένα έξτρα ποσό.

Οι τρεις εξαιρέσεις είναι οι εξής:

1.  Δεύτερος οδηγός κάτω των 23 ετών: Εάν ο δεύτερος οδηγός είναι μικρότερος από 23 ετών, τότε θα πρέπει να έχει δηλωθεί στην ασφάλεια ως άλλος οδηγό, ανεξάρτητα από τα χρόνια της εμπειρίας του. Μάλιστα, η ακριβής ηλικία μπορεί να είναι διαφορετική από ασφαλιστική σε ασφαλιστική.

2. Δεύτερος οδηγός με δίπλωμα που δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες: Εάν ο δεύτερος οδηγός πήρε πρόσφατα το δίπλωμά του, δηλαδή δεν είχε συμπληρώσει 12 μήνες, θεωρείται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, λόγω έλλειψης εμπειρίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν παίζει ρόλο η ηλικία του οδηγού, αλλά η διάρκεια του διπλώματος.

3. Οδηγός άνω των 65 ετών: Μια άλλη κατάσταση όπου ένας οδηγός πληρώνει αυξημένο ασφάλιστρο είναι όταν είναι άνω των 65-70 ετών. Η ακριβής ηλικία μπορεί και πάλι να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις