Breaking news

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν εξαήμερες διακοπές στη Ρόδο
A

Οι δωρεάν επταήμερες διακοπές στη Ρόδο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ρόδος Pass», για όσους τουρίστες διέκοψαν την παραμονή τους στο νησί το καλοκαίρι του 2023 εξαιτίας των πυρκαγιών μετατράπηκαν σε ένα voucher 300, 400 ή 500 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις.

Μετά τις φωτιές στη Ρόδο -κατά τη διάρκεια των οποίων 30.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν- η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει voucher τουρισμού για όσους χρειάστηκε να εκκενώσουν το νησί τον Ιούλιο του 2023.  Οι πολίτες ανεξαρτήτως υπηκοότητας που διέμεναν σε ξενοδοχεία τα οποία εκκενώθηκαν έχουν πλέον τη δυνατότητα, από εχθές, Τετάρτη 10 Απριλίου, να αιτηθούν το τη χρηματική ενίσχυση στο vouchers.gov.gr.

Ειδικότερα η πρωθυπουργική δέσμευση κατέληξε σε ένα voucher διαμονής αξίας 300 ευρώ για έξι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις στο νησί σε ξενοδοχεία ενός έως τριών αστεριών και 400 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία τεσσάρων η πέντε αστεριών. «Τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν στη Ρόδο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον ot.gr από ξενοδόχο, υπονοώντας ότι το ποσό είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα του νησιού.

Τι προβλέπει η απόφαση

Με τον τίτλο «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ» ΕΤΟΥΣ 2024» δημοσιεύθηκε στο «Διαύγεια» η σχετική υπουργική απόφαση που εξειδικεύει άλλη κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών – Τουρισμού – Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1398/1 Μαρτίου 2024).

Η απόφαση προβλέπει ότι «ορίζονται δύο 2 χρονικές περίοδοι μεταξύ των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της δωρεάν διαμονής επτά συνεχόμενων ημερών (έξι διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχείο της νήσου Ρόδου, επιλεγμένο από το Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας:

  • 1η Περίοδος – Εαρινή 15 Μαρτίου 2024 – 15 Μαΐου 2024 ή
  • 2η Περίοδος – Φθινοπωρινή 1 Οκτωβρίου 2024 – 15 Νοεμβρίου 2024.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επτά συνεχόμενες διημερεύσεις (έξι διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχεία της νήσου Ρόδου όμοιας κατηγορίας (αστέρων) και αντίστοιχου τύπου δωματίου με αυτό που διέμεναν κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, επιλέγοντας μεταξύ των καταλυμάτων του Μητρώου Ξενοδοχείων Φιλοξενίας».

Tα ποσά αποζημίωσης των ξενοδοχείων, για τη δωρεάν διαμονή των δικαιούχων, ορίζονται ως εξής:

  • Για ξενοδοχεία 1,2,3 αστέρων και έως τρίκλινο τύπο δωματίου, 300€ για το σύνολο της διαμονής,
  • Για ξενοδοχεία 1,2,3 αστέρων και άνω του τρίκλινου τύπου δωματίου, 400€ για το σύνολο της διαμονής,
  • Για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και έως τρίκλινο τύπο δωματίου, 400€ για το σύνολο της διαμονής,
  • Για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και άνω του τρίκλινου τύπου δωματίου, 500€ για το σύνολο της διαμονής.

Οι δικαιούχοι

  1. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης ορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που διέμεναν σε ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν, κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών στη νήσο Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 και οι οποίοι έχουν ενταχθεί, στο Μητρώο Δικαιούχων του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 3898 Κ.Υ.Α. (Τεύχος B’ 1398/01.03.2024), το οποίο καταρτίζεται με απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού.
  2. Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ των ενταγμένων Ξενοδοχείων στο Μητρώο Ξενοδοχείων Φιλοξενίας:
  • το Ξενοδοχείο στο οποίο επιθυμούν να διαμείνουν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι όμοιας κατηγορίας (αστέρων) με αυτό στο οποίο διέμεναν κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών τον Ιούλιο του έτους 2023.
  • τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τη διαμονή τους, επιλέγοντας μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων που προβλέπονται (Εαρινή Περίοδος – Φθινοπωρινή Περίοδος).
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις