Πόσα ακόμα περιστατικά πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι να αποφασίσει το κράτος να πάρει μέτρα για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, πριν αυτή καταρρεύσει ολοκληρωτικά; Ένα απίστευτο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, όταν ένας ασθενής, 55 ετών, μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα στη Νίκαια, ταξιδεύοντας πάνω από 4 ώρες με εντολή του ΕΚΕΠΥ, λόγω αδυναμίας διενέργειας αξονικής τομογραφίας στην Πρέβεζα αλλά και τους όμορους νομούς, επειδή ήταν παχύσαρκος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα, λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε... απλό θάλαμο της παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Νίκαιας!
Η ΕΙΝΑΠ, στην ανακοίνωση της, διερωτάται: «Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα; Είναι δυνατόν σε όλη την Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική; Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση».
Να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.
Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πληροφορήθηκε, μετά από καταγγελία του προσωπικού του νοσοκομείου Νίκαιας, ότι στις 28/03/24 διακομίστηκε στην γενική εφημερία του νοσοκομείου διασωληνωμένος ασθενής από την Πρέβεζα! Ο ασθενής, 55 ετών, μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ ταξιδεύοντας πάνω από 4 ώρες με εντολή του ΕΚΕΠΥ, λόγω αδυναμίας διενέργειας αξονικής τομογραφίας στην Πρέβεζα αλλά και τους όμορους νομούς, επειδή ήταν παχύσαρκος.
Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα, λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.
Δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα:
- Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;
- Είναι δυνατόν σε όλη την Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική;
- Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση; Να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το συμβάν και ζητά άμεσες λύσεις στα σοβαρά αυτά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.