Διακόπηκε από σήμερα, Πέμπτη η λειτουργία του τμήματος θεραπείας γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τμήμα που έκαναν τις θεραπείες τους γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ανεγχείρητος, δηλαδή τα πιο βαριά περιστατικά.
Το τμήμα αυτό θα κλείσει επειδή κανένας διοικητής δεν μερίμνησε για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά του, παρά τις σχετικές εκκλήσεις γιατρών από το 2016.
Για όσο διάστημα θα είναι κλειστό το τμήμα, οι γυναίκες που θα είναι σε αναμονή για θεραπεία, θα πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Αττικόν», τα οποία είναι και τα μόνα στην Αττική που διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του «Αλεξάνδρα» προς τις διοίκησης των άλλων δύο νοσοκομείων, όμως οι γιατροί των τμημάτων έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους και εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις ασθενείς.
Μιλώντας στο NEWS 24/7, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καρδιολόγος και διευθύντρια του αιμοδυναμικού τμήματος, κα Σοφία Χατζίδου τόνισε πως: «Μεσοσταθμικά από σήμερα και μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έκαναν θεραπεία εδώ περίπου 100 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας». Αυτός ο αριθμός των γυναικών, βέβαια, ενδέχεται να αυξηθεί, στην περίπτωση που ξεκινήσει η Δράση του υπουργείου Υγείας για τις δωρεάν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας, καθώς αναμένεται να γίνουν νέες διαγνώσεις. Ως εκ τούτου, η κάλυψή των ασθενών από άλλα νοσοκομεία, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για το ΕΣΥ μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του το εν λόγω τμήμα.
Σύμφωνα με την κυρία Χατζίδου, οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν εδώ και 8 χρόνια να ενημερώσουν για τη σημαντικότητα της συντήρησης του μηχανήματος που κάνει ακτινοθεραπείες με κοβάλτιο.
Ωστόσο, «κανένας διοικητής όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία να δώσει χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Ένας να είχε ασχοληθεί, δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ», εξηγεί η ίδια.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε συνεννόηση με το υπουργείου Υγείας, έκαναν αιτήσεις για να αγοράσουν το μηχάνημα μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος Ελλάδα 2.0, όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Λίγους μήνες πριν, είχαν συνάντηση με το πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ένταξε τη δαπάνη για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Ταμείο Ανάκαμψης ενέκρινε τη δαπάνη, όμως χρειάζονταν κάποιες ακόμα ενέργειες για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.
Έτσι, οι εργαζόμενοι έγιναν δεκτοί τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όπως λένε, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αγορά.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σχολιάζουν ότι ο κ. Γεωργιάδης εξεπλάγην όταν άκουσε ότι επί 8 χρόνια δεν έγινε καμία συντήρηση στο μηχάνημα με ευθύνη τουλάχιστον 4 διοικητών που πέρασαν αυτά τα χρόνια από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα σήμερα να κλείσει το τμήμα.
«Δυστυχώς φτάσουμε στο και πέντε, όταν θα μπορούσαν από το 2016 οι διοικητές να έχουν αξιολογήσει τη σημαντικότητα και να έχουν κάνει αυτό που πρέπει. Εξάλλου δεν είναι ευθύνη του σωματείου εργαζομένων για να ενημερώσει τους εκάστοτε υπουργούς», τονίζει η κυρία Χατζίδου.
Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημείωσε, σε σχετική δήλωσή του πως: «Από το 2016 φωνάζουμε κι εμείς και το σωματείο εργαζομένων του “Αλεξάνδρα”, και λέμε ότι το μηχάνημα χρειάζεται συντήρηση και ανταλλακτικά. Κανένας διοικητής όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολήθηκε. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, και πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το μηχάνημα, το οποίο κοστίζει 320.000 ευρώ».