Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος, ενόψει της αργίας της 25ης Μαρτίου τη Δευτέρα, σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν στην αγορά του μπακαλιάρου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σίμος τόνισε πως η τιμή του φρέσκου ελληνικού μπακαλιάρου ξεκινά από τα 15 ευρώ/κιλό, ενώ το προσφυγάκι, όπως το λένε οι Αιθίοπες, το οποίο είναι σαν μικρός μπακαλιάρος και έχει γεύση η οποία μοιάζει αρκετά στο μπακαλιάρο, το αποκαλούν και ξαδερφάκι του μπακαλιάρου, ξεκινάει από τα 6 ευρώ/κιλό, όπως και ο αλατισμένος μπακαλιάρος.
Στις ελληνικές θάλασσες, από τον Οκτώβρη μέχρι τον Μάρτη έχουμε φρέσκο ελληνικό μπακαλιάρο και φέτος κιόλας υπήρχε μεγάλη αλίευση, διευκρίνισε.
Φυσικά υπάρχουν και εισαγόμενοι μπακαλιάροι, υπάρχουν τα ισπανικά ψάρια, τα οποία όμως τα καταλαβαίνουμε από την τιμή διότι είναι πολύ φθηνότερα.
Τα ισπανικά ψάρια ξεκινάνε από τα 7 με 8 ευρώ/κιλό και πάνε μέχρι τα 10 με 12, ενώ οι ντόπιοι ελληνικοί μπακαλιάρο αγγίζουν και τα 20 ευρώ και τα 25 ευρώ/κιλό. Μια άλλη λύση είναι ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, το φιλέτο που λέμε, όπου υπάρχουν τρεις ποιότητες, ξεκινάνε από τα 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 10 το πολύ 12 ευρώ/κιλό.
ΕΕΚΕ: Πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου
Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ).
Όπως υπογραμμίζει η ένωση «όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».
Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:
- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
- Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
- Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
- Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
- Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.