Breaking news

αυτοκίνητο
A

Κακά είναι τα μαντάτα για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς στο «τραπέζι» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η επιβολή νέων «χαρατσιών» σε παλιά, αλλά και νέα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο σκέπτεται να επιβάλει την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που, μέχρι πρότινος, είχαν μηδενικά τέλη.

Ειδικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά σε όσους έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα τους, που θα οφείλουν από το 2025 να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, διότι τα οχήματα τους έχουν πλέον «παλιώσει», καθώς έχουν περάσει τα 15 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, που ίσχυσαν στις αρχές του 2010 στις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο για τους υποψήφιους αγοραστές καινούριων αυτοκινήτων ώστε να επιλέγουν μοντέλα με μικρούς σε κυβισμό κινητήρες οι οποίοι εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η δεύτερη αλλαγή αναμένεται να είναι ότι θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο έτος, στα παλαιότερα οχήματα, καθώς ξεκινά η εφαρμογή αντικινήτρων των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Κάπως έτσι, εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία η αύξηση των τελών στα λεγόμενα «μικρά» οχήματα που δεν θα ξεπερνάει τα 20 ευρώ ενώ στα περισσότερο ρυπογόνα οχήματα που κινούνται και με κινητήρες υψηλού κυβισμού οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες.

Ετήσιος έλεγχος ΚΤΕΟ σε όσους διαθέτουν παλαιά οχήματα

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καλούνται να περάσουν ΚΤΕΟ τα οχήματά τους κάθε δύο χρόνο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να επιβληθεί ετήσιος έλεγχος ΚΤΕΟ σε όσους διαθέτουν παλαιά οχήματα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, τα οχήματα αυτά θα είναι όσα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά για περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι νέο, καθώς στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για τα οχήματα που έχουν συμπληρώσει οκτώ έτη κυκλοφορίας, ενώ σε κάποιες χώρες αυτό ισχύει ακόμα και για τα οχήματα 5ετίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις