Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Ρολά» κατεβάζουν ορισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 3 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το επίδομα ασθενείας και τα έξοδα κηδείας, από σήμερα, Παρασκευή και ώρα 4 και 30 το μεσημέρι.

Ο λόγος για τον οποίο θα σταματήσουν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι η μετάπτωση στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνηση (ΓΓΠΣΨΔ).

Πώς γίνεται η αίτηση για τα έξοδα κηδείας στον e-ΕΦΚΑ

Οι δικαιούχοι μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους εισερχόμενοι στην εθνική δικτυακή πύλη gov.gr (ενότητα «Οικογένεια» υποενότητα «Απώλεια» και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), με απλά βήματα και χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

Έγγραφα

Tα έγγραφα που θα χρειαστούν όσοι θα υποβάλουν αίτηση είναι τα εξής: 

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet  
  • τον ΑΜΚΑ του θανόντος 
  • τον ΑΦΜ του θανόντος 
  • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος ασθενείας

Οι ασφαλισμένοι υπάλληλοι, όταν δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας ψυχικής ή σωματικής κούρασης, έχουν το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ασθενείας. Εάν νοσηλευτεί ο εργαζόμενος, τότε είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρωτότυπου εξιτηρίου που θα φέρει στρογγυλή σφραγίδα. Όλες οι βεβαιώσεις ανικανότητας από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές ανεξαρτήτως αριθμού ημερών παραπέμπονται στη Πρωτοβάθμια Υγειονομική  Επιτροπή (ΑΥΕ).

Οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται έγκριση από ΑΥΕ μόνο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τις 30 μέρες.

Σημειώνεται πως διευκρινίζεται πως ο αριθμός ημερών της ανικανότητας για εργασία πρέπει να βεβαιωθεί από την πρώτη μέρα κατόπιν αιτιολογημένης γνωμάτευσης γιατρού ειδικότητας της πάθησης και έγκρισης από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ

Ανάλογα με την εργασία του ασφαλισμένου διαφέρουν ανά πρώην φορέα ασφάλισης οι προϋποθέσεις χορήγησης και η διαδικασία. Συνεπώς, ο ασφαλισμένος είναι χρήσιμο να γνωρίζει το προ ΕΦΚΑ κλάδο ασφάλισής του (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κτλ).

Σημειώνεται πως το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε κάθε ασφαλιστικό φορέα μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις