Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χτες, Τετάρτη, στην Αθήνα αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινο χρώμα τα ονόματα των 57 νεκρών μπροστά από την Βουλή και το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει συνεργείο καθαρισμού να σβήνει τα ονόματα των 57 νεκρών. Μιλώντας στο MEGA η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη ισχυρίστηκε ότι τα δημοτικά συνεργεία καθαρίζουν το σημείο κάθε φορά μετά τις πορείες.
Το βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που έγινε γνωστό πως ορίζεται νέος πραγματογνώμονας, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων, του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τη δικαιοσύνη.
Οι συγγενείς καταγγέλλουν συγκάλυψη ευθυνών και κάνουν λόγο για έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 νέους, ως επί το πλείστον, ανθρώπους. Το πόρισμα «φωτιά» που ήρθε στη δημοσιότητα αφήνει ερωτηματικά, καθώς δείχνει ότι ο χώρος του δυστυχήματος στα Τέμπη, «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε». Αναφέρει ακόμα πως υπάρχουν βίντεο στα οποία έχει καταγράφει η φόρτωση των τρένων αλλά, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, έχουν υποστεί αλλοίωση με αποτέλεσμα να σβηστούν τα επίμαχα σημεία!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα σε λίγες ώρες χθες, οι υπογραφές «έσπασαν το φράγμα» του ενός εκατομμυρίου και συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.
Γιατί αρνείται η Ελλάδα την παραπομπή των δύο υπουργών;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναλάβει δράση σχετικά με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Πόπη Παπανδρέου ,στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, σημείωνε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και υπεξαίρεση που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή'», έγραφε η Παπανδρέου στο έγγραφο. «Σας ζητάμε να προβείτε στις δικές σας ενέργειες», συνέχισε.
Η απαίτηση αυτή για ανάληψη δράσης κατά των δύο πρώην υπουργών βασίζεται σε μια ιδιαιτερότητα της ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να διεξάγει έρευνες για καταγγελίες περί παραπτωμάτων κατά πρώην υπουργών. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έθαψε πολιτικά την υπόθεση, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε αρχικά το περιστατικό σε “τραγικό ανθρώπινο λάθος”, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να καλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης. Η EPPO θεωρεί ότι η ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία – ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά υπουργών – αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει το αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί τις ασυμβατότητες του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της ΕΕ”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι σε συνέντευξή της στο POLITICO, όταν ρωτήθηκε για το μπλοκάρισμα στην Ελλάδα. “Η Επιτροπή γνωρίζει για την κατάσταση, είναι πολύ δημόσια, αλλά το τι θα κάνει, δεν μπορώ να το σχολιάσω”.