Οι χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών. Ένα χρόνο μετά και η κοινωνία όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει αλλά ούτε και συγχωρεί το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κυρώσεις και απόδοση ευθυνών.
Η ταχύτητα με την οποία πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα οι υπογραφές στο ψήφισμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, της Μαρίας Καρυστιανού, φαίνεται πως ανησυχούν την κυβέρνηση. Μέσα σε λίγες ώρες χθες, οι υπογραφές «έσπασαν το φράγμα» του ενός εκατομμυρίου και συνέχισαν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.
Στο πλαίσιο της γενικής κατακραυγής για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η δικαιοσύνη αποφάσισε να κινήσει τον «μοχλό» ξεκινώντας από τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ εξετάζεται η αποστολή βιολογικού υλικού σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί να διερευνήσει ποιες ουσίες υπήρχαν και αν συνέβαλαν στην τραγωδία.
Επιπλέον, εξετάζεται από τον ανακριτή και το αίτημα που αφορά στην αποστολή βίντεο σε εργαστήριο της Αγγλίας, στα οποία είχε καταγράφει η φόρτωση των τρένων αλλά όπως διαπιστώθηκε σε αυτά έγινε επανεγγραφή με συνέπεια να σβηστούν τα επίμαχα σημεία! Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει δυνατότητα επανάκτησης του υλικού.
Η Εισαγγελία της ΕΕ ζήτησε παραπομπή δύο Ελλήνων υπουργών - Αρνήθηκε η Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναλάβει δράση σχετικά με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Πόπη Παπανδρέου ,στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, σημείωνε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και υπεξαίρεση που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή'», έγραφε η Παπανδρέου στο έγγραφο. «Σας ζητάμε να προβείτε στις δικές σας ενέργειες», συνέχισε.
Η απαίτηση αυτή για ανάληψη δράσης κατά των δύο πρώην υπουργών βασίζεται σε μια ιδιαιτερότητα της ελληνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να διεξάγει έρευνες για καταγγελίες περί παραπτωμάτων κατά πρώην υπουργών. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έθαψε πολιτικά την υπόθεση, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε αρχικά το περιστατικό σε “τραγικό ανθρώπινο λάθος”, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να καλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης. Η EPPO θεωρεί ότι η ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία – ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά υπουργών – αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει το αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί τις ασυμβατότητες του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της ΕΕ”, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι σε συνέντευξή της στο POLITICO, όταν ρωτήθηκε για το μπλοκάρισμα στην Ελλάδα. “Η Επιτροπή γνωρίζει για την κατάσταση, είναι πολύ δημόσια, αλλά το τι θα κάνει, δεν μπορώ να το σχολιάσω”.