Μέσα από μία ανοικτή δημόσια επιστολή, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καταγγέλλει ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αφήνει εκτός ειδικού βοηθήματος για πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα.
Συγκεκριμένα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναφέρει ότι η ΔΥΠΑ, στο νέο επίδομα της, το οποίο στοχεύει στη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας - αφήνει εκτός την πιο ευάλωτη ομάδα, τα διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι, παρόλο που η ΔΥΠΑ έχει εντάξει από το 2021 τα διεμφυλικά πρόσωπα στις ευάλωτες ομάδες, παραδόξως τα αποκλείει από τους δικαιούχους του νέου επιδόματος ύψους 718 ευρώ.
Η επιστολή του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών
«Τα διεμφυλικά/τρανς άτομα, βιώνουν στο μέγιστο βαθμό αποκλεισμούς, διακρίσεις, άνιση μεταχείριση, στιγματισμό και απερίφραστη βία σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής και κοινωνικής τους ζωής, ενώ καθημερινά παραβιάζονται τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεμφυλικών/τρανς ανθρώπων, δεν μπορούν να καλύψουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες, όπως είναι η στέγαση, η κάλυψη του ενοικίου τους. Δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την αναγκαία θέρμανση για τα σπίτια τους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ δεν μπορούν να καλύψουν ακόμη και τη σίτιση τους.
Στο πλαίσιο αυτό - όπως τονίζεται - η πλειοψηφία των διεμφυλικών ατόμων επιβιώνει με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (200,00 ευρώ/μήνα), ενώ τα πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας σπάνια δικαιούνται σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές βασικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη κοινότητα τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν και ξεπερνούν το ποσοστό του 60%.
Αυτό που προκαλεί εύλογα εντύπωση είναι πως ενώ τον Ιούνιο του 2021 έγινε ένα πρώτο βήμα για τη συμπερίληψη των διεμφυλικών/ τρανς προσώπων στις ευάλωτες ομάδες της ΔΥΠΑ, τώρα αποκλείονται από τη νέα αυτή παροχή.
Και αυτό παρότι η διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και η άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων - που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά πρόσωπα και δεδομένων των αρνητικών στερεοτύπων, αντιλήψεων και προκαταλήψεων που αντιμετωπίζει αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού - αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα η λήψη θετικών μέτρων από την Πολιτεία.
Σημειώνεται πως στους δικαιούχους του νέου επιδόματος της ΔΥΠΑ περιλαμβάνονται ρητά: (1) Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, (2) Αποφυλακισμένοι, (3) Γυναίκες, θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, (4) Θύματα βίας - εμπορίας, (5) Απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες - ενώ προβλέπονται και πρόσθετες προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, μέρες ασφάλισης κ.α.).»