Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Κόπηκε» στα δύο η χώρα, λόγω του αποκλεισμού της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Μπράλου προχώρησαν σήμερα, Κυριακή, το μεσημέρι, οι αγρότες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, ενώ «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους για να κατέβουν την Τρίτη στην πρωτεύουσα. 

Από την πλευρά της, η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στους παράδρομους, καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τις Θερμοπύλες. Οι αγρότες τότε τους έκλεισαν και στα δύο ρεύματα, είτε προς τη Λαμία, είτε προς την Αθήνα.

Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των οδηγών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς για μία ώρα περίπου παραμένουν εγκλωβισμένοι και ακίνητοι χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα να ξεφύγουν από το σημείο. Αυτή την ώρα γίνονται διαβουλεύσεις με τους αγρότες για να επισπεύσουν την απελευθέρωση του δρόμου. Επίσης, στις 7 το απόγευμα, αναμένεται να κλείσουν την Εγνατία Οδό, στον κόμβο Νησελίου στην Ημαθία, για μία ώρα. 

Οι αγρότες σε Πλατύκαμπο, Φλώρινα και Χαλκιδική επιμένουν και εμφανίζονται αποφασισμένοι για την κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών. Έτοιμοι για την μεγάλη απόβαση στην Αθήνα είναι και οι αγρότες της Κρήτης δίνοντας ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας. 

«Πράσινο φως» για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα ετοιμάζεται η Ελληνική Αστυνομία που όπως φαίνεται παρά τα λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη θα μπουν στην πρωτεύουσα και θα φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα.

Στη σύσκεψη μάλιστα που έγινε σήμερα το πρωί στην Κατεχάκη αναλύθηκαν οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των τρακτέρ θα είναι τέτοιος που θα επιτραπεί να μπουν στην πρωτεύουσα ακολουθώντας συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Μπροστά στο ενδεχόμενο έντασης στην Εθνική Οδό, τη στιγμή μάλιστα που είναι ανοιχτό και το μέτωπο των Πανεπιστημίων, οι αρχές κάνουν ένα βήμα πίσω και επιτρέπουν στα γεωργικά μηχανήματα να μπουν στην πρωτεύουσα, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο να φτάνουν ακόμα και τα 100 τρακτέρ.

Τα οχήματα που θα έρθουν στην Αθήνα θα συνοδεύονται από περιπολικά, ενώ ανά 30 τρακτέρ θα υπάρχει και ένα αυτοκίνητο για να αντιμετωπίζει τυχόν βλάβες και άλλα προβλήματα. Πρόθεση του υπουργείου είναι να παραμείνει ανοιχτή μια λωρίδα κυκλοφορίας στην Λεωφόρο Αμαλίας για να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις πολιτών και τουριστών. Παράλληλα η τροχαία θα κληθεί να διαχειριστεί και περίπου 60 λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες από όλη την χώρα. Κάποιοι από τους αγρότες εξέφρασαν την πρόθεση τους να φτάσουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, με το υπουργείο προστασίας του πολίτη να ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση το πρωί της Τετάρτης θα πρέπει όλοι να έχουν επιστρέψει στις περιοχές που ζουν και εργάζονται. Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές θα έχουν πλήρη στοιχεία των οδηγών και των κατόχων των τρακτέρ που θα φτάσουν στην Αθήνα. Οι αγρότες θα έρθουν από Δευτέρα βράδυ και θα παραμείνουν έως Τρίτη βράδυ.

Νέα σύσκεψη για τις λεπτομέρειες θα γίνει σήμερα το βράδυ και θα επαναληφθεί και αύριο το πρωί.

Με δύο κονβόι οι Θεσσαλοί αγρότες στο Κάστρο Βοιωτίας

Δυο ξεχωριστά κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, από τη Θεσσαλία με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, απ' όπου σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα τρακτέρ από Πλατύκαμπο μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου. Ακολούθως θα βάλουν πλώρη για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα.

Την ίδια ώρα τα τρακτέρ από τον Ε65 (Καρδίτσα- Φάρσαλα) μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων θα ανέβουν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.

Τα σημεία υποδοχής των τρακτέρ για το συλλαλητήριο την Τρίτη στο Σύνταγμα

Τα τρακτέρ θα εισέλθουν στην Αθήνα με συνοδεία περιπολικών. Οι προσυγκεντρώσεις - σημεία υποδοχής των αγροτών από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο τους στο Σύνταγμα, είναι στις 5:30μμ ως εξής:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Μητσοτάκης προς αγρότες: Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους αγρότες, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», τόνισε. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των αγροτών, με την οποία συναντήθηκε χθες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι: «Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς». 

Σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις