Θέμα των ημερών έχει γίνει η τελευταία απόδραση του Βαγγέλη Ρωχάμη, εμβληματικής μορφής της παρανομίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο οποίος έφυγε στα 73 του χρόνια. Ο γνωστός και ως «πεταλούδας» νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική με σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά κατέληξε.
Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα ότι ο Ρωχάμης παρά την έντονη εγκληματική του δράση δεν είχε σκοτώσει ποτέ άτομο. Παρόλα αυτά, η Σοφία Καγεώργη, αδερφή του -δολοφονημένου το 1980- Κώστα Καγεώργη δίνει μία άλλη εκδοχή για τον «πεταλούδα».
Η κ. Καγεώργη αναφέρει λοιπόν σε ανάρτησή της: «Έτσι γιατί πολλά ακούω για τον ‘μεγάλο’ Βαγγέλη Ρωχάμη. Παραθέτω τη δική μου προσωπική εμπειρία… 29 Δεκέμβρη 1983. Ώρα 8 το πρωί 3 ληστές (Ρωχάμης. Μητσόπουλος. Μιλητσόπουλος) Μπαίνουν στο σπίτι της οικογένειας Καγεώργη πιάνουν την μητέρα και απαιτούν να τους δώσει τα χρήματα (την μητέρα κράτα ο Ρωχαμης και ο Μιλητσοπουλος ψάχνει στην ντουλάπα) ο Κώστας Καγεώργης κοιμάται στο δωμάτιό του ακούει τη φασαρία σηκώνεται και βλέπει την μάνα του να την κρατάει ο ληστής ο οποίος με τον που τον αντιλαμβάνεται λέει σ΄ αυτόν που ψάχνει στη ντουλάπα άντρας πίσω σου φάτον, αυτός γυρνάει και τον πυροβολεί στο λαιμό (μπροστά στα μάτια της μάνας του). Η σφαίρα κόβει στα 2 το νωτιαίο μυελό και το παιδί μένει ανάπηρο από το λαιμό και κάτω. Ζει για 27 ημέρες στην εντατική του Ευαγγελισμού παρακαλώντας (γιατί καταλάβαινε) να μην τον αφήσουμε να πεθάνει. Τελικά έφυγε 24 Γενάρη 1984.
Ο Ρωχάμης για την υπόθεση αυτή έφαγε δις ισόβια με πρόεδρο δικαστηρίου τον Τσάτσο, και εισαγγελέα τον Κολιωκοστα εν έτη 1985. Και συνέχισε η ίδια ποινή να δίνεται και στα επόμενα δικαστήρια. Και η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι είχαν κάνει λάθος στο σπίτι ήθελαν να ανέβουν στο θείο μου».
Σε δεύτερη ανάρτησή της, η κ. Καγεώργη σημειώνει: «Και επειδή γράφτηκε ότι ο Ρωχαμης αθωώθηκε στο εφετείο που έγινε για την δολοφονία του Καγεωργη όχι μόνο δεν αθωώθηκε απλά τα ισόβια μετατράπηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη και δυστυχώς για αυτούς που λένε αλλά επειδή το παιδί ήταν αδερφός μου έχω πλήρη όλα τα δικαστικά έγγραφα και τις αποφάσεις».
Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης
Γεννήθηκε το 1951. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.
Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του '70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.
Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψη του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του '80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.
Πηγή ethnos.gr