Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες μετά το «φρένο» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ικανοποιήσει περισσότερα από τα αιτήματα τους. Μάλιστα, στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεσημέρι Τρίτης, στη Νίκαια Λάρισας οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των Εθνικών Οδών και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.
Έτσι από αύριο, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου οι αγρότες θα κλείσουν για κάποιες ώρες της ημέρας όλα τα σημεία σε εθνικές και επαρχιακές οδούς με τα τρακτέρ τους.
Η «κάθοδος» των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα προγραμματίζεται για το Σάββατο, όπου θα πραγματοποιηθεί και συλλαλητήριο.
Τα μέτρα που δεν ικανοποιήσαν τους αγρότες
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την ενίσχυση των αγροτών, αλλά όπως φαίνεται δεν τους ικανοποίησαν είναι τα ακόλουθα:
- Πρόσθετη έκπτωση από τη ΔΕΗ 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων)
- Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ
- Μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία
- Το νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ
- Το «Πρόγραμμα Απόλλων» – Αφορά σε ενεργειακό συμψηφισμό με «πράσινη» ενέργεια.
Τι ζητούν οι αγρότες
Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση
1. Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτική (ΚΑΠ). Να σημειωθεί ότι Κοινή Αγροτική Πολιτική ζητούν και οι Ευρωπαίοι αγρότες που επίσης βρίσκονται στους δρόμους.
2. Μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς έχουν αυξηθεί η ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Επιπλέον, απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου για όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.
3. Επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η κυβέρνηση, πάντως, υπενθυμίζει στους αγρότες πως για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 290.000 αγρότες. Αυτό που ζητούν, εκτός από την απαλλαγή του ΕΦΚ, είναι να επιδοτηθεί έκπτωση στην ίδια την τιμή.
4. Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου ζητούν την πλήρη αποζημίωση των απωλειών (φυτική παραγωγή, αποθηκευμένη παραγωγή, μηχανήματα, καταστήματα) που είχαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η κυβέρνηση μιλάει για τα 40 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής. Παράλληλα, τονίζει πως από τους 30.000 αγρότες που δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, μόνο οι 4.440 έχουν υποβάλλει φάκελο.
5. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα έπρεπε να είναι οι μόνοι που λαμβάνουν επιδοτήσεις με την επιδότηση που ονομάζεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση. Με αυτό τον τρόπο, οι παραγωγοί θα πληρώνονται με βάση την πραγματική τους παραγωγή και τα χρήματα δεν θα πηγαίνουν στα άτομα που έχουν απλά ένα χωράφι σε αγρανάπαυση.
6. Η ακρίβεια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή και μόλις φτάνουν στο ράφι, αυξάνεται για τα καλά, ακόμα και σε προϊόντα που για κάποιους θεωρούνται «δεδομένα», όπως το ελαιόλαδο ή το γάλα. Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι πιο προσιτές τιμές για τον απλό κόσμο. Παράλληλα, ζητούν να σταματήσουν οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και να «παγώσουν» τα χρέη όσων έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.