Έκλεισαν την Εθνική οδό Οδό Αθηνών - Λαμίας, και στα δύο ρεύματα, οι αγρότες με τα τρακτέρ, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η κυβέρνηση, που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τους.
Ειδικότερα, πριν από λίγο περίπου 50 τρακτέρ με 70 άτομα έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Από χθες, Τρίτη, το μεσημέρι, τα τρακτέρ είχαν παραταχθεί στον παράδρομο και μετά από συνεννοήσεις βρήκαν διέξοδο στο κομμάτι εισόδου στο ρεύμα προς Αθήνα. Προς αποφυγή ατυχήματος η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο σημείο.
Κλειστή η εθνική οδός στην Πάτρα - Σε συμβολικό αποκλεισμό προχώρησαν οι αγρότες
Έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εθνική οδό, βρέθηκαν οι αγρότες προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, βρίσκονται οι αγρότες της Αχαΐας.
Έχουν παρατάξει τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού που παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα.
Agrotica: «Απόβαση» με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ σχεδιάζουν οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας
Κάθοδο με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν για αύριο και εν όψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, μέχρι τις 10.30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά, θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει επάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, δηλαδή μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Εξήγησε δε ότι η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο.
Διάλογος Μητσοτάκη με αγρότες στη Βόνιτσα
«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των αγροτών, με τους οποίους συναντήθηκε στη Βόνιτσα, διαβεβαίωνοντας, σε μία προσπάθεια να «κατευνάσει» τις κινητοποιήσεις των αγροτών, πως: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη προτεραιότητα και πως η κυβέρνηση εξετάζει τι καλύτερο μπορεί να κάνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στους δρόμους οι αγρότες όλης της Ευρώπης
Από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία μέχρι τις λεωφόρους του Παρισιού, οι αγρότες κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές πόλεις για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για μια σειρά από ζητήματα.
Οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζουν την κοινή απογοήτευση για τον πληθωρισμό, τους φόρους στα προϊόντα τους, τις κλιμακούμενες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την αντιληπτή έλλειψη κοινωνικής εκτίμησης και την απόφαση των Βρυξελλών να ανασταλούν οι δασμοί στα ουκρανικά προϊόντα. Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι επίσης η αντίθεση στις φιλοδοξίες της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι».
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους εδώ και περίπου ενάμισι μήνα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς υπαναχώρησε από τα αρχικά σχέδια να καταργήσει το αφορολόγητο των αγροτικών οχημάτων και ανέβαλε για τρία χρόνια την κατάργηση του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Προχθές, Δευτέρα κατέκλυσαν το Αμβούργο απέκλεισαν σημεία πρόσβασης στο λιμάνι με βασικό αίτημα να παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.
Στην Ιρλανδία, οργισμένοι γαλακτοπαραγωγοί για τους περιορισμούς στο άζωτο διαδήλωσαν με τις αγελάδες τους στα γραφεία τριών υπουργών της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.
Οι αγρότες της Γαλλίας, του μεγαλύτερου παραγωγού γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά και ότι τους πνίγουν οι υπερβολικοί κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος.
Προχθές, Δευτέρα , τα τρακτέρ απέκλεισαν τους οκτώ οδικούς άξονες γύρω από το Παρίσι υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ενώ χθες, Τρίτη, οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε μπάλες σανού για να αποκλείσουν εν μέρει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Τουλούζης. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους γεωργικούς κανόνες. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ καθυστέρησε προωθούμενη, νέα νομοθεσία έως τις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών, όπως η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών.
Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των ευρωπαίων αγροτών, με μία σειρά «κινητοποιήσεων» στο σύνολο της χώρας τις «προσεχείς εβδομάδες».
«Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και στην Ισπανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ματαίωση και δυσφορία», λόγω κυρίως «της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν σε κοινή ανακοίνωση οι ενώσεις, Asaja, UPA και Coag. Οι τρεις οργανώσεις, που δεν ανακοίνωσαν τις ακριβείς ημερομηνίες των κινητοποιήσεών τους, δήλωσαν πως θέλουν έναν «μετριασμό» και «απλούστευση» της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ, Ισπανίας και ισπανικών περιφερειών».
Στην Ιταλία, οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις μικρής κλίμακας τις τελευταίες ημέρες για να καταγγείλουν τις πολιτικές της ΕΕ για τα συνθετικά τρόφιμα, τα έντομα που έχουν εγκριθεί ως τροφή, αλλά και για την ισχνή αντίδραση της κυβέρνησης στα αυξημένα κόστη παραγωγής.