Breaking news

Καλός καιρός στην Αθήνα
A

Μετά το ολιγοήμερο κρύο που έφερε στη χώρα μας η κακοκαιρία «Avgi», σειρά έχουν οι Αλκυονίδες ημέρες, που πολύ σύντομα πρόκειται να φέρουν την άνοιξη στην «καρδιά» του χειμώνα. Τι κι αν το κρύο φέτος κράτησε (μέχρι στιγμής) για λίγες μόνο ημέρες, οι Αλκυονίδες πιστές όπως κάθε χρόνο στο ραντεβού τους έρχονται για να μας ζεστάνουν τις επόμενες ημέρες.  

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.

Από το πρωί, παράλληλα, στο βόρειο Αιγαίο και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο θα εξασθενήσουν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, από την Κυριακή έως και την Τρίτη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Με την πρόγνωση της ΕΜΥ συμφωνεί και ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος τονίζει πως από την Κυριακή ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα φτάσει ακόμα και τους 17 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, το Σάββατο θα έχει προηγηθεί μία εξπρές κακοκαιρία με βροχές κυρίως στα ανατολικά.

Οι Αλκυονίδες 2024, λοιπόν, αναμένονται από την Κυριακή και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου!

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Ο όρος «Αλκυονίδες μέρες» αναφέρεται στις ημέρες του χειμώνα κατά τις οποίες παρουσιάζεται εξαιρετικά καλός καιρός, χαρακτηριζόμενος από έντονη ηλιοφάνεια, απουσία σύννεφων και ανέμων, ενώ περιλαμβάνει καμία φορά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Οι Αλκυονίδες, στην ελληνική μυθολογία, ήταν 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία. Όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα. Η Αμφιτρίτη τις έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.

Τις  Αλκυονίδες τις συναντάμε όμως και στην αστρονομία, όπου ονόμασαν τρεις από τους Δορυφόρους του Κρόνου: Τη Μεθώνη, την Ανθή και την Παλλήνη.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις