Breaking news

Κακοκαιρία Avgi: Επικαιροποιείται το έκτακτο δελτίο - Πού θα χιονίσει σήμερα
A

Tο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 30 Ιανουαρίου προβλέπονται υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  1. Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Τρίτη, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  2. Ανατολική Στερεά: Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  3. Εύβοια: Σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  4. Αττική: Σε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.
  5. Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα εξασθενήσουν.
  6. Κρήτη: Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  2. Την Τετάρτη οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες, κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ούτε με αλυσίδες χιονιού δεν είναι σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας Αττικής δυνατή η μετακίνηση, για αυτό και αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Με την κακοκαιρία Avgi να συνεχίζει την επέλασή της, η Τροχαία ενημέρωσε ότι έκλεισαν οι ακόλουθοι δρόμοι:

  • Η λεωφόρος Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην περιοχή της Πεντέλης.
  • Η λεωφόρος Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών,ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού).
  • Η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων “ REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ. 30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων.
  • Η λεωφόρος Φυλης από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Με την κακοκαιρία Avgi να επελαύνει και στην Αττική φέρνοντας χιόνια στα βόρεια και δυτικά, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οχτώ δήμους της περιφέρειας Αττικής.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια δεν θα ανοίξουν στους Δήμους:

  • Αχαρνών
  • Μάνδρας
  • Φυλής
  • Διονύσου,
  • Κηφισιάς
  • Ωρωπού
  • Πεντέλης
  • Παλλήνης.

Η απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις