Breaking news

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση προστάτεψε τον Κώστα Καραμανλή
A

Για την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ώστε να εξεταστεί πιθανή ποινική ευθύνη υπουργών στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, μιλά σε άρθρο του το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε στείλει επιστολή στις ελληνικές Αρχές με την οποία σημείωνε πως «έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης» και ζητούσε από την Ελλάδα να κάνει τις «απαραίτητες ενέργειες».

Η αναφορά αυτή αφορά την διαδικασία σύμφωνα με την οποία μόνο το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να εξετάσει δικογραφίες που περιλαμβάνουν υπουργούς. Αυτή η «ιδιορρυθμία» της ελληνικής νομοθεσίας είναι που κατά την ίδια πηγή έχει φέρει σε αδιέξοδο την Κομισιόν.

Η επιστολή αναφερόταν σε «παράβαση καθήκοντος» από τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και σε «υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο η ζημιά που προκλήθηκε ξεπερνά συνολικά τις 120.000 ευρώ» σε σχέση με επισκευές και αναβαθμίσεις σιδηροδρομικών σημάτων και διακοπτών από τον υπουργό της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε ταχθεί υπέρ αυτής της διαδικασίας.

Όπως ανέφερε σχετικά η αναφορά της εισαγγελέως, «στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».

«Χρησιμοποίησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Το Politico τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής».

Ο φάκελος για Σπίρτζη και Καραμανλή πήγε στο ελληνικό ανώτατο δικαστήριο και από εκεί παραπέμφθηκε στη Βουλή. Εκεί, έπρεπε να αποφασιστεί αν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή που θα διερευνούσε αν πρέπει να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η αποστολή έγινε στις 29 Ιουνίου προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, σύμφωνα με έγγραφα που είναι σε γνώση του Politico. 

Τον Νοέμβριο, η πρόταση απορρίφθηκε και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο Politico ότι είχε υποστηρίξει την συγκρότηση προκαταρκτικής ώστε να πέσουν οι εναντίον του κατηγορίες. «Δυστυχώς, η ΝΔ δεν στήριξε το αίτημά μου», σχολίασε.

Ο Κώστας Καραμανλής αντίθετα δεν απάντησε στο αίτημα του Politico και παρέπεμψε σε ομιλία του στη Βουλή όταν αρνούμενος την συγκρότηση της επιτροπής παρουσίασε ως επαρκή την παραίτησή του από τον υπουργικό θώκο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις