Breaking news

αλυσίδες
A

Αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να έχουν στο όχημά τους οι οδηγοί, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να εκδηλωθεί στη χώρα από σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κινούνται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και στους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, όπως και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού που διέρχεται από τον ίδιο νομό, αλλά και στους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής περιοχές:

  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο χλμ. έως το 28ο χλμ.,
  • στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Άνω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 1ο χλμ. έως το 22ο χλμ.,
  • στην Επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ.,
  • στην Επαρχιακή οδό Αμυνταίου-Καστοριάς από το 6ο χλμ. (διασταύρωση Κεραμοποιείων) έως 31ο χλμ.,
  • στο Ορεινό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και
  • στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο  χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στα Γρεβενά, την Καστοριά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, η Τροχαία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας  ισχύει ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα διεξάγεται η κυκλοφορία στα εξής οδικά σημεία:

  • Ημαθία: Στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.
  • Κιλκίς: Σε όλο το οδικό δίκτυο.
  • Πέλλα: Σε όλο το οδικό δίκτυο.
  • Πιερία: Σε όλο το οδικό δίκτυο.
  • Σέρρες: Σε όλο το οδικό δίκτυο.
  • Χαλκιδική: Στο οδικό δίκτυο των Δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη.

Πώς θα τοποθετήσετε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο σας (βίντεο)

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα

Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Πρόστιμο 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, εάν οι οδηγοί δε διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, τότε οφείλουν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 80 ευρώ. Ενώ αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Ποια είναι τα σωστά λάστιχα για την κακοκαιρία

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Πιο συγκεκριμένα, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 - 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  1. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
    Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
  2. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.
  3. Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

  1. Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .
  2. Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
  3. Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  2. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Live η εξέλιξη του καιρού

Δείτε live η εξέλιξη του καιρού:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις