Breaking news

Ελιές
A

Η γενική ακρίβεια που πλήττει τη χώρα δεν έχει αφήσει ανέγγιχτα ούτε τα τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναγκάζονται να πληρώσουν «χρυσό» για ένα μπουκάλι λάδι. Κύρια αιτία για την έλλειψη του ελαιόλαδου στη χώρα μας είναι η αύξηση των εξαγωγών, η οποία προήλθε λόγω της μεγάλης πτώσης της πρώτης σε παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου Ισπανίας (λόγω ξηρασίας). Η διεθνής έλλειψη ελαιόλαδου σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικής παρέμβασης για την μείωση των εξαγωγών (τουλάχιστον μέχρις ότου καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση), έχουν εκτινάξει την τιμή του νέου «βρώσιμου χρυσού».

Το δυσάρεστο είναι πως οι αγρότες εκτιμούν πως η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο δεν πρόκειται να πέσει, αλλά πρόκειται να ανέβει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, φόβος των παραγωγών είναι πως εξαιτίας των υψηλών τιμών, που αναμένεται να διατηρηθούν και του χρόνου, είναι ότι οι καταναλωτές θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους.

Ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της ένωσης του αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου Κρήτης, μιλώντας στο MEGA είπε: «Ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στο κομμάτι της παραγωγής, δεν είχαμε ποσότητα και αυτό ανεβάζει την τιμή στα ύψη».

Συμπλήρωσε ακόμα πως αν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι θα ήταν περίπου στα 6 ευρώ το μπουκάλι: «Θα ήταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 – 6 ευρώ. Tα πέντε καπέλα, οι πέντε εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή», συντελούν στην αύξηση της τιμής του λαδιού. «Για μένα, δεν εξηγείται η διαφορά όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ πέρυσι».

Όπως λέει ο ίδιος, και «η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές που κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα», ενώ προβλέπει πως, «η τιμή δε θα πέσει, θα ανέβει».

Πώς κυμάνθηκε η τιμή του ελαιόλαδου

Σύμφωνα με τα στοιχεία η τιμή του ελαιόλαδου κυμάνθηκε:

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο
  • Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο
  • Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

Παρατηρείται δηλαδή αύξηση +212% πάνω στην τιμή του μέσα σε 14 μήνες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις