Breaking news

maska-2.jpg
A

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ξανά του υποχρεωτικού μέτρου χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, συνεδριάζει αυτή την ώρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Προς σημείωση, δεν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Καθώς η εξάπλωση των κρουσμάτων Covid-19 έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, με εβδομαδιαίο αριθμό που ξεπερνά τις 1.300, η επιτροπή επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εξαιτίας της νόσου μέχρι τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει χαμηλό, καθώς μόνο το 20% των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Με την παράλληλη εμφάνιση πολλών ιώσεων, της εποχικής γρίπης, του συγκυτιακού ιού και του στρεπτόκοκκου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 36.379 εβδομαδιαία, με ποσοστό θετικότητας 17,70%.

Παρά τα προβλεπόμενα, οι αριθμοί είναι υποτιμημένοι, καθώς τα self test δεν αναφέρονται στις υγειονομικές αρχές. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 45%, φτάνοντας τις 1.373 εβδομαδιαία.

Επιπλέον, η υποπαραλλαγή JN.1 του Covid, που έχει αναγνωριστεί σε πολλές χώρες, αναμένεται να επιφέρει επιπλέον προκλήσεις, καθώς κυκλοφορεί ευρέως, αποτελώντας ποσοστό 39% έως 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατηγορία αυτής της υποπαραλλαγής ως «υπομονάδα ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις