Breaking news

tempi-3.jpg
A

Η πολύμηνη έρευνα των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας, σχετικά με τη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και η οποία οδήγησε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 23 προσώπων, 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψαν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ποινικές ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος γύρω από την επίμαχη σύμβαση η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕ με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ ενώ η καθυστέρηση στην εκτέλεση της, φαίνεται να συνδέεται ουσιωδώς με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου χάθηκαν 57 νέοι άνθρωποι.

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος 23 προσώπων - 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι - για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις.

 Κατηγορούμενοι είναι:

  • 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·
  • 4 δημόσιοι υπάλληλοι  της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων·
  • 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, δόθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Αίσθηση προκαλείτο γεγονός ότι αν και έχουν περάσει περισσότερα από 9 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στον αρμόδιο Ελληνα εισαγγελέα αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεσης της πράξης της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα

Ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, καλεί σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17:30, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Στην ανακοίνωσή τους οι οικογένειες των θυμάτων και οι επιζήσαντες της τραγωδίας, κάνουν λόγο για «απαξίωση» του συμβάντος που συγκλόνισε την Ελλάδα και καλούν τα κόμματα να αποδώσουν τις πραγματικές ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του συλλόγου:

«Ο σύλλογος καλεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 στην πλατεία Συντάγματος εμπρός από το κοινοβούλιο, τα μέλη, τους φίλους και όλους τους πολίτες που θέλουν να συμπαρασταθούν, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την απαξίωση που υφίσταται, εδώ και εννέα μήνες, το στυγερό έγκλημα της δολοφονίας των Τεμπών, από όλους τους φορείς.

Το μαύρο κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική βρέθηκε στα συντρίμμια των βαγονιών

Στο τόσο αυταπόδειχτο έγκλημα, στο τόσο ομολογημένο έγκλημα, η απαξίωση του συμβάντος που συγκλόνισε την Ελλάδα και των ποινικών ευθυνών που παραμένουν ακόμα χαμηλά και σε κατηγορητήριο και σε πρόσωπα, σημαίνει ένα πράγμα: ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ.

Περιμένουμε από όλα τα κόμματα της Βουλής, να αποδώσουν τις πραγματικές ποινικές ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο. Οι υπηρέτες του λαού στο κοινοβούλιο να πράξουν το αυτονόητο, μην αφήνοντας αλλά συμφέροντα να τους επηρεάσουν και μην αφήνοντας την ατιμωρησία να νικήσει έναντι του δικαίου και της αλήθειας. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται».

Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις