Breaking news

θέατρο
A

Εκδόθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αφορά στο Πρόγραμμα Πολιτισμού και Θεάματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) περιόδου 2023-2024.

Η υπουργική απόφαση φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδωνας - Άδωνις Γεωργιάδης και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού μέσω της παρακολούθησης θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος θεωρούνται οι εξής:

  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
  • ασφαλισμένοι λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών μηνών.

Για την πρώτη και δεύτερη κατηγορία δικαιούχων και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων μέχρι 12 μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων ανέργων άνω των 12 μηνών στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης.

Ωφελούμενοι 

Παράλληλα, ως ωφελούμενοι του προγράμματος της παρούσας ορίζονται οι παρακάτω:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας πέντε ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα. Για τους σκοπούς της παρούσας ως
    ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2023.
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών.

Ποιοι μένουν «εκτός» του προγράμματος 

«Εκτός» του προγράμματος μένουν οι ακόλουθοι: 

  • Οι δικαιούχοι - ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος,
  • οι επιλεγέντες δικαιούχοι- ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος προηγούμενου έτους που τους επεβλήθη κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Επιταγή Θεάματος – Οικονομική Αξία της Επιταγής

Η επιταγή θεάματος φτάνει τα 15 ευρώ, ενώ «ενεργοποιείται» ηλεκτρονικά. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της οικονομικής αξίας εκάστης επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, ανέρχεται κατά μέγιστο όριο:

  • για θεατρικές παραστάσεις σε 15 ευρώ για τις κεντρικές σκηνές και σε 12 ευρώ για τις παιδικές σκηνές,
  • για κινηματογραφικές προβολές σε 6 ευρώ για γενική είσοδο και σε 5 ευρώ για τις παιδικές ταινίες και
  • για κινηματογραφικές προβολές τρισδιάστατων ταινιών σε 10 ευρώ για γενική είσοδο και σε 9 ευρώ για τις παιδικές ταινίες.

Η επιταγή θεάματος έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Η επιταγή ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι τη λήξη αυτού.

Η επιδότηση μέσω της επιταγής θεάματος δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν από το μητρώο παρόχων τον πάροχο και το είδος του θεάματος που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων 

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση, που θα εκδοθεί από τη ΔΥΠΑ.

Στην αίτηση συμμετοχής συμπληρώνονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που απαιτούνται για την εξακρίβωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής του άρθρου 2 και τη μοριοδότηση του καθώς και τα στοιχεία των ωφελούμενων μελών και ανήλικων τέκνων, ωφελούμενων και μη, προκειμένου για τη συμμετοχή τους στο
πρόγραμμα και τη μοριοδότηση των δικαιούχων.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις