Breaking news

Χριστούγεννα
A

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αναγνωστόπουλος, αποκάλυψε ότι: «Το «καλάθι των Χριστουγέννων» θα ξεκινήσει την  Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου».

«Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει ό,τι είχε και πέρυσι, δηλαδή σοκολάτες, τσουρέκι, γαλοπούλα, χοιρινό και μοσχάρι, ωστόσο συζητείται το αν θα έχει μελομακάρονα, κουραμπιέδες, αρνί και κατσίκι» σημείωσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, αρνί και κατσίκι, επειδή «συνήθως τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία είναι καλύτερες πηγές για αυτού του είδους τα προϊόντα και πολλές φορές πετυχαίνουν και πολύ καλύτερες τιμές από ένα σούπερ μάρκετ».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι: «Και φέτος θα έχουμε «καλάθι του Άγιου Βασίλη», στο οποίο θα περιλαμβάνονται παιχνίδια». «Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα» ανέφερε.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ζήτησε από τον κόσμο να κάνει πρώτα έρευνα αγοράς, προτού αποφασίσει να αγοράσει τα προϊόντα. «Επειδή υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες και πολλά διαφορετικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν γλυκά για όλα τα βαλάντια, ομοίως και στα σούπερ μάρκετ» τόνισε.

Ακριβότερο κατά 10% το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 

Την «ανηφόρα έχουν τραβήξει» και πάλι οι τιμές σε τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με την αύξηση να φτάνει ακόμα και 10%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα σε κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή αλλά και η ανθεκτικότητα των τιμών που δεν λένε να μειωθούν δείχνουν ότι το κόστος για το σύνολο των προϊόντων που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε σχέση με πέρσι οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη στο 8,2%, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι αυξήσεις αυτές έχουν επίπτωση στις τιμές αρκετών προϊόντων, ανάμεσά τους και τα γλυκά των γιορτών, καθώς μόνο το φρέσκο βούτυρο, όπως λένε, έχει ανατιμηθεί από 9,5 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 11-11,5 ευρώ φέτος, ενώ η αύξηση στο μέλι είναι μεταξύ 2-3 ευρώ το κιλό συμπαρασύροντας τις τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα να εμφανίζονται αυξημένες κατά 2 έως και 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, φωτιά έχουν πάρει οι τιμές σε κρέατα και λαχανικά, ενώ η κατεψυγμένη γαλοπούλα που έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε ορισμένα σουπερμάρκετ είναι ακριβότερη περίπου κατά ένα ευρώ το κιλό και κυμαίνεται από 5,52 ευρώ έως και 5,82 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η μέση τιμή ήταν στα 4,90 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 οι χονδρικές τιμές για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονται από 6 ως 9 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι η τιμή ήταν μεταξύ 7-7,7 ευρώ το κιλό, για τα κατσίκια 6-9,5 ευρώ το κιλό (7,5-8,6 ευρώ πέρυσι), ενώ για το εγχώριο χοιρινό η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3,8-3,9 ευρώ το κιλό φέτος από 3,4 έως 3,7 πέρυσι.

Ανάλογη και η εικόνα στην αγορά φρούτων και λαχανικών όπου ενδεικτικά μέση χονδρική τιμή για το λάχανο είναι στα 0,45 ευρώ από 0,30 πέρυσι και το μαρούλι στα 0,40 από 0,30 ευρώ ενώ κατά ένα ευρώ είναι αυξημένη η τιμή στα κάστανα στα 4 ευρώ το κιλό. Αύξηση σημειώνεται στην τιμή του σέλινου (1 ευρώ από 0,90 ευρώ πέρυσι), στο σπανάκι (1 ευρώ από 0,80 πέρυσι), στα μήλα (1,20 από 0,85 ευρώ πέρυσι) και σε μια σειρά αλλά προϊόντα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις