Breaking news

selas-2.jpg
A

Ένα πρωτοφανές - για τα ελληνικά δεδομένα - θέαμα απόλαυσαν, τα χαράματα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2023, οι κάτοικοι της Δράμας, καθώς το βόρειο Σέλας δέσποσε για ακόμη μια φορά τον νυχτερινό ουρανό. 

Σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration, σήμερα σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη. Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός όμως από την Ελλάδα το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό και στη Ντακότα στις ΗΠΑ και σε περιοχές του Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο εντυπωσίασε τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Νοέμβρη, όταν ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε την εμφάνιση το Βόρειου Σέλας στον ουρανό. 

Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είχε ερμηνεύσει το φαινόμενο αυτό, μετά την εμφάνισή του, στις αρχές του Νοεμβρίου στη χώρα.

Όταν τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά, δημιουργώντας έτσι το σέλας.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κόκκινο χρώμα του στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται από τη «σύγκρουση» διεγερμένου ατομικού οξυγόνου με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις