Breaking news

brohi-kataigida-2.jpg
A

Την εμφάνισή της έκανε στην Αττική, τα ξημερώματα του Σαββάτου, με έντονα καιρικά φαινόμενα, πολύ ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και κεραυνούς, η νέα κακοκαιρία, η οποία επικαιροποιείται με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και αναμένεται να πλήξει το Σαββατοκύριακο τη χώρα.

Η κακοκαιρία έφερε στο πέρας της προβλήματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους. Τα ορμητικά νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις μόνο για πτώσεις δέντρων σε Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Παλαιό Φάληρο, Διόνυσο και Κυψέλη.

ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το έντονο και βροχερό σκηνικό αναμένεται να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού σήμερα κατά τις βραδινές ώρες έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26 Νοεμβρίου.

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ. Την κακοκαιρία προκαλεί ένα βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα, το οποίο ονόμασε Bettina η ομάδα μετεωρολογικών υπηρεσιών της κεντρικής μεσογείου. Αυτό σχηματίζεται στην Αδριατική, κινείται προς την Ελλάδα και βαθαίνει. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που προκαλεί το βαρομετρικό χαμηλό είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι σχεδόν σε όλη τη χώρα, καθώς και οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από απόψε και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8-10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4-6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται: 

  • Από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
  • Από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν: 

  • Στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 μποφόρ.
  • Στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά νοτιοδυτικοί 7 με 8 βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ και σταδιακά από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Ο καιρός σήμερα

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου:

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται στην Αττική κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές και εκ νέου τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 6 με 8 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ θα σημειώσει πτώση.

Αυξημένες νεφώσεις και στη Θεσσαλονίκη, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις γύρω ορεινές και ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 500-700 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα βορειοδυτικοί άνεμοι 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ θα σημειώσει αισθητή πτώση.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις