Την πρόσληψη 1.600 νέων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Oπλιτών Bραχείας Aνακατάταξης (ΟΒΑ) εξήγγειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τον ετήσιο απολογισμό του Επιτελείου για το 2021 στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.
Παράλληλα, όπως προσέθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το 2022 αποκαθίσταται ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων στα επίπεδα του 2013 για τουλάχιστον πέντε έτη.
Τι ειπώθηκε κατά τον απολογισμό
Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με την οποία εξασφαλίζεται η ενιαία διοίκηση και έλεγχος των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) ενώ επισήμανε και την ίδρυση της Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας, αποστολή της οποίας είναι ο έλεγχος και η πιστοποίηση της αξιοπλοΐας των ιπτάμενων μέσων που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ με την κατασκευή κτιρίου που θα στεγαστεί το διοικητήριό της, όπως και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στο στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη», στο πεδίο βολής «Κανδηλίου» στη Νέα Πέραμο και στο στρατόπεδο «Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε» στον Καρέα, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών για την από κοινού εκτέλεση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου.
Επιπλέον, στάθηκε στη δημιουργία στο ΓΕΕΘΑ κατά το 2021 της νέας διεύθυνσης διαστήματος και της συγχώνευσης των πρώην διευθύνσεων επικοινωνιών και πληροφορικής σε μια και ενιαία διεύθυνση Επικοινωνιών - Πληροφορικής. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επαυξάνουν τις δυνατότητες σχεδίασης στο σύνολο των επιχειρησιακών πεδίων και καθίστανται αποτελεσματικότερες στην εκτέλεση της αποστολής τους.
Πώς μοριοδοτούνται οι διαγωνισμοί για το Στρατό
Η πλήρωση των θέσεων στις προκηρύξεις του Δημοσίου και του ΑΣΕΠ γίνεται με σειρά προτεραιότητας, μέσω ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης που προβλέπει η προκήρυξη όταν εκδοθεί. Εκτός όμως από τα τυπικά προσόντα που είναι απαραίτητα για κάθε θέση (πχ. πτυχίο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) υπάρχουν και κάποια πρόσθετα απαραίτητα προσόντα, που πλέον υπάρχουν σχεδόν όλες τις προκηρύξεις του Δημοσίου και του Στρατού.
Να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα προσόντα που ζητούνται σε όλες προκηρύξεις του Δημοσίου πρέπει να τα κατέχουν οι υποψήφιοι μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως δεν γίνονται δεκτοί για τις αντίστοιχες θέσεις. Δύο πολύ συνηθισμένα πρόσθετα προσόντα που ζητούνται σχεδόν πάντα από το ΑΣΕΠ και μοριδοτούν τους υποψηφίους είναι η πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας καθώς και η πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ.
Είναι γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι έχουν ακόμα την εντύπωση πως η απόκτηση δύο τέτοιων πιστοποιήσεων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο σε δια ζώσης μαθήματα και εξετάσεις.
Παλαιότερα μπορεί να ίσχυε αυτό, πλέον όμως, υπάρχει η δυνατότητα εάν κάποιος θέλει άμεσα, να λάβει πολύ εύκολα είτε πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε Πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας (LTE) αναγνωρισμένη από τονΑΣΕΠπου παρέχει το GoLearn για να τις χρησιμοποιήσει για μοριοδότηση στο δημόσιο, σε προκηρύξεις, σε διαγωνισμούς, στον ΑΣΕΠ για προσλήψεις, σε μεταπτυχιακά κλπ
Μοριοδότηση με Πιστοποίηση γνώσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή σε λιγότερο από 10 ημέρες (ΜΟΝΟ 95 ευρώ)