Αντίστροφα ξεκινά να μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος Youth Pass, αξίας 150 ευρώ, το οποίο θα δoθεί σε περίπου 200.000 δικαιούχους ηλικίας 18 και 19 ετών.
Συγκεκριμένα αυτή την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, με την καταβολή της ενίσχυσης στους νέους να αναμένεται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι το Youth Pass, θα έχει τη μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους χώρους του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας
- Ως δικαιούχοι του Youth Pass ορίζονται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.
- Για τη χορήγηση της ενίσχυσης δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
Η υποβολή αιτήσεων για το Youth Pass
Υποβολή αιτήσεων για το Youth Pass θα μπορούν να πραγματοποιήσουν οι νέοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1 Ιανουαρίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.
Συγκεκριμένα, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.
Παράλληλα, η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.
Αμέσως μετά την είσοδο του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
Η αίτηση στα ΚΕΠ
Επισημαίνεται ότι, η έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου - δικαιούχου, καθώς και μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Αναλυτικότερα, ο υπάλληλος του ΚΕΠ μπαίνει στην εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησης του με χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810 ΕΞ 2020 (Β’ 4798) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας.
Στη συνέχεια, ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα:
- Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου,
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και
- Το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
Η «έξτρα» πληροφορία που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι δικαιούχοι του Youth Pass
Τονίζεται ότι, ένας νέος δικαιούχος του Youth Pass που θα υποβάλει αίτηση, θα πρέπει να γνωρίζει ότι, φέτος πρόκειται να λάβει 150 ευρώ, ενώ το 2024 θα λάβει επιπλέον 150 ευρώ, χωρίς να κάνει όμως νέα αίτηση.
Ωστόσο εάν για κάποιο λόγο δεν υποβάλει την αίτηση του όταν είναι 18 χρονών, τότε μπορεί να το κάνει το επόμενο (19ο έτος) της ηλικίας του, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.
Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω τις ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ από την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο είναι μόνιμο, ενώ από το 2024 και εξής, η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους από την 1η Απριλίου μέχρι και την 15η Μαΐου κάθε έτους.
Η οικονομική ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο μέχρι και την 31η του μήνα Μαΐου, κάθε έτους.
Που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Youth Pass
Το επίδομα θα δίνεται σαν «μπόνους» για τους νέους οι οποίοι θα μπορούν να το ξοδέψουν σε δραστηριότητες όπως σινεμά, θέατρα, τουρισμός, μεταφορές και άλλα. Τότε, οι δραστηριότητες στις οποίες μπορούσαν να εξαργυρώσουν το voucher ήταν:
- αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
- ενοικίαση αυτοκινήτων
- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- σιδηροδρομικές μεταφορές
- σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
- υπηρεσίες ταξί
- υπηρεσίες λεωφορείων
- θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
- ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
- μαρίνες / παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες
- λοιπές αερομεταφορές
- αεροδρόμια / αεροσταθμοί
- ταξιδιωτικά πρακτορεία
- λοιπές μεταφορές
- ενοικίαση σκαφών
- μεταφορές
- ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
- λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
- campings
- λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
- σινεμά
- αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
- θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
- ορχήστρες και μπάντες
- εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
- λοιπές υπηρεσίες αναψυχής.