Breaking news

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
A

Μέσα στο 2022, με την ασφάλεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, ταξίδεψαν στο εξωτερικό 345.829 ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ.

Η κάρτα δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης, απαιτούμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα υποδοχής για όσους διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

Ειδικότερα, μέσα στις καλυπτόμενες παροχές περιλαμβάνονται, οι παροχές οι οποίες σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες καθώς και εκείνες που αφορούν σε εγκυμοσύνες και τοκετούς.

Ωστόσο, τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση η κάρτα αυτή δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, αλλά ούτε και καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή δαπάνες, όπως είναι το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης ή την απώλεια / κλοπή περιουσιακών στοιχείων, αλλά ούτε καλύπτει δαπάνες στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι ταξιδεύουν συγκεκριμένα για τη λήψη ιατρικής περίθαλψης.

Η «ταυτότητα» της κάρτας

Πρόκειται για μία δωρεάν κάρτα η οποία αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία και Βρετανία.

Η έκδοση της ωστόσο, προϋποθέτει τη μέριμνα και των φοιτητών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, μέσω προγράμματος Erasmus.

Η κάρτα έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους από την έκδοσή της και δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα, με τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην είναι το ονοματεπώνυμο της/του κατόχου της κάρτας, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης.

Για τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), οι ασφαλισμένοι δεν έχουν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να υποβάλουν την αίτηση στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, επιλέγοντας τη θεματική ενότητα: Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους → Έκδοση ΕΚΑΑ.

Η υποβολή της αίτησης

Με την υποβολή της αίτησης οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν το «Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης» (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) και στη συνέχεια μέσα σε 5 - 10 (το αργότερο) εργάσιμες ημέρες θα παραλάβουν την ΕΚΑΑ στην Διεύθυνση κατοικίας που δήλωσαν κατά την υποβολή της σχετικής αίτησής τους.

Τα σημεία εξυπηρέτησης για την έκδοση της ΕΚΑΑ έχουν διευρυνθεί και είναι κοντά στο σημείο διαμονής των ασφαλισμένων καθώς η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ.

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν να μεταβούν και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), προκειμένου να αιτηθούν τη χορήγησή της.

Τέλος επισημαίνεται ότι: 

  • Εάν η αίτηση αφορά στον άμεσα ασφαλισμένο, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Άμεσα ασφαλισμένος»
  • Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά τον έμμεσα ασφαλισμένο (προστατευόμενο μέλος), στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» πρέπει να επιλεγεί «Έμμεσα ασφαλισμένος» και εν συνεχεία οι πολίτες πρέπει να καταχωρήσουν τον ΑΜΚΑ και με λατινικά στοιχεία το ονοματεπώνυμο του έμμεσα ασφαλισμένου
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις