Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Τα πρώτα αποτελέσματα για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους έξι μεγαλύτερους Δήμους αναμένονται στις 22:30 το βράδυ.

Μέχρι τις 7 το απόγευμα θα είναι «ανοιχτές» οι κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για την καταγραφή και την μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα εφαρμοστεί σύστημα μονών - ζυγών, κατά το οποίο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μεν μονά τμήματα θα ανοίξουν πρώτα τις κάλπες των δημοτικών εκλογών, στα δε ζυγά τμήματα πρώτα τις κάλπες των περιφερειακών εκλογών.

Αναφορικά με την προετοιμασία για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι:  «Όλα είναι έτοιμα. Όλα τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν αύριο τους ψηφοφόρους όπου είναι εκλογικά τμήματα. 22.500 περίπου εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Επτά η ώρα το πρωί η αρχή της ψηφοφορίας, έως 7 το βράδυ έχουν περιθώριο να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Η SingularLogic έχει ήδη αποστείλει τα tablets στους εκλογικούς αντιπροσώπους των 22.722 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε περίπτωση προβλήματος σε κάποιο tablet, η ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να επιστρέψουν τα tablets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα παραλάβουν ξανά μία συσκευή πριν την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Ένας από τους λόγους για την επιστροφή είναι οι πιθανές ζημιές στα tablets. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη SingularLogic, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο αριθμός των χαλασμένων tablets ήταν περίπου 150.

Στο 14,5% η συμμετοχή 

Στο 14,5% ανέρχεται η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, στις 11: 30 το πρωί. Στην νεότερη ενημέρωση για την διαδικασία της ψηφοφορίας, ο κ. Λιβάνιος πρόσθεσε ότι: «μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 1.470.027 πολίτες».

Πιο αναλυτικά, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η συμμετοχή είναι στο 16%, στη Δυτική Μακεδονία στο 15%, στην Κεντρική Μακεδονία 14%, στην Ήπειρο 17%. Στα Ιόνια Νησία 13%, στη Δυτική Ελλάδα 16%, στην Στερεά Ελλάδα 18%, στην Αττική 12%.

Πόσους σταυρούς βάζετε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πού ψηφίζετε

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε που ψηφίζετε με μόλις έναν κλικ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις