Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Υποχρεωτική είναι η συμμετοχή στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογείς που δεν προσέλθουν σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στο εκλογικό κέντρο, για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουν συνέπειες από τον νόμο.

Ειδικότερα, ένας εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα μέχρι ένα έτος.

Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας - ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Ακόμα, εξαιρούνται οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Πόσους σταυρούς βάζετε

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πού ψηφίζετε

Σε ό,τι αφορά το πού ψηφίζετε, η διαδικασία είναι γνωστή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου: μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023».

Οι ψηφοφόροι συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και να μάθουν με λίγα κλικ σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε που ψηφίζετε με μόλις έναν κλικ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις