Breaking news

xapia
A

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται με δόλο για αυτές τις κακοποιητικές ενέργειες είναι αρκετά σε αριθμό.

Τα λεγόμενα και ως «χάπια βιασμού» έχουν την δυνατότητα να αδρανοποιήσουν το θύμα, ενώ ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε ναρκωτικά είτε φάρμακα για να δράσει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το θύμα να μην θυμάται τι του συνέβη νωρίτερα.

Τα πιο πιο συνηθισμένα χάπια που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: 

Φλουνιτραζεπάμη ή Φθοριονιτραζεπάμη

Πρόκειται για μια ισχυρή βενζοδιαζεπίνη που ανήκει στην κατηγορία των ηρεμιστικών. Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο φάρμακο στις ΗΠΑ. Σε άλλες χώρες οι γιατροί το χρησιμοποιούν ως αναισθητικό φάρμακο πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί την αίσθηση μίας άλλης πραγματικότητας. Τυχαίνει να είναι ευρέως γνωστό και ως special K. Οι γιατροί και οι κτηνίατροι το χρησιμοποιούν ως αναισθητικό. Ερευνητές επίσης μελετούν κατά πόσο αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με σοβαρή κατάθλιψη.

Η δράση των φαρμάκων με αλκόολ 

Οι δράστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα παραπάνω φάρμακα σε συνδυασμό με αλκόολ, συνδυασμός που τα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα. Το αλκόολ από μόνο του μπορεί να αδρανοποιήσει κάποιον και να μην θυμάται τι συνέβη ή να τα θυμηθεί ώρες αργότερα.

Η μορφή των φαρμάκων

Το GHB είναι συνήθως σε υγρή μορφή και μπορεί να ανακατευτεί με άλλα υγρά. Όμως υπάρχει και σε μία στερεή μορφή σκόνης. Κανένα από τα δύο σκευάσματα δεν έχει γεύση ούτε οσμή. Η φλουνιτραζεπάμη έχει τη μορφή λευκής ταμπλέτας η οποία δεν έχει καμία οσμή ή γεύση. Οι φαρμακοβιομηχανίες όταν το κατασκευάζουν έχει ένα ανοικτό πράσινο χρώμα με μπλε χρώμα στη μέση. Αν κάποιος το βάλει σε ένα καθαρό ποτό το υγρό γίνεται μπλε. Κάποια γενόσημα φάρμακα ωστόσο δεν έχουν μπλε χρώμα.

Από την άλλη η κεταμίνη είναι ένα καθαρό υγρό ή έχει τη μορφή ξεθωριασμένης λευκής πούδρας η οποία συνήθως προορίζεται για ένεση. Δεν έχει γεύση, ούτε οσμή.

Οι Παρενέργειες

1) Το GHB συνήθως φέρνει υπνηλία, απώλεια μνήμης και αδυναμία. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις, να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή, ενώ δεν αποκλείεται να ρίξουν κάποιο και σε κώμα. Οι παρενέργειες ξεκινούν 15 με 30 λεπτά μετά και μπορεί να διαρκέσουν από 3 μέχρι και 6 ώρες.

2) H φλουνιτραζεπάμη από την άλλη προκαλεί ηρεμία. Σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να μπορεί κάποιος να κουνήσει τους μύες του, να έχει αμνησία, επικρατεί η έλλειψη αναστολών και χάνεται και μερικώς η συνείδηση. Οι παρενέργειες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε 30 λεπτά και να φτάσουν σε κορύφωση 2 ώρες μετά τη λήψη τους. Ωστόσο οι παρενέργειες μπορεί να κρατήσουν από 8 μέχρι και 12 ώρες.

3) Η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις και αίσθημα ζαλάδας, ναυτίας, τάση για εμετό ακόμα και αυξημένη πίεση του αίματος. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν αυξομειώσεις στους καρδιακούς παλμούς, κρίσεις ακόμη και κώμα. Συνήθως χρειάζονται 30 λεπτά για να συμβούν όλα αυτά, με τις παρενέργειες να μπορούν να κρατήσουν 1 με 2 ώρες. Ωστόσο μπορεί να κρατήσουν και 1 με 2 μέρες.

4) Το αλκόολ από την άλλη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και πρόσθετη όρεξη. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τα συναισθήματα είναι ασταθήε, ενώ είναι πιθανή η έλλειψη της αίσθησης του σώματος. Πιθανή είναι και η πτώση κάποιου σε κατάσταση κώματος, καθώς έχει την ιδιότητα να φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Πως μπορεί να προστατευτεί κάποιος

  • Καλύτερα να προσθέτει κανείς μόνος του το ποτό και να μην το δέχεται από άλλους
  • Να αποφεύγονται τα μπολ με ποτά τύπου πάντς
  • Έλεγχος του ποτού πάντα
  • Καλό είναι να το μεταφέρει κανείς πάντα μαζί του, ακόμα και αν χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα
  • Αποτρεπτική είναι η λήψη ποτών τα οποία μυρίζουν παράξενα
  • ή έχουν περίεργο ή θολό χρώμα
  • Απαραίτητη η λήψη βοήθειας εάν κάποιος νιώσει παράξενα ή κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα

Με πληροφορίες από news4health.gr και webmd.com 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις