Στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία προσαρμόζεται το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο (16/9) στη ΔΕΘ. Τα μέτρα «ξαναγράφονται» καθώς προτεραιότητα δίνεται στην στήριξη των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές και ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί.
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα γίνεται εμφανές πως είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια για οριζόντιες παρεμβάσεις. Έτσι δεν θα υπάρχει ένα μεγάλο καλάθι παροχών αλλά ένα «μικρότερο» πακέτο που θα είναι εστιασμένο στις ευάλωτες ομάδες.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αύριο θα αναφερθεί στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αλλά και των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Ειδικότερα, θα διαβεβαιώσει πως υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια -τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους- για την στήριξη των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές και την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομών με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, θα στείλει μήνυμα πως η οικονομία έχει αντοχές και δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα.
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την στήριξη τόσο των κατοίκων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζουν στις λάσπες ή να παραδίδονται στις φλόγες όσο και των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί εδώ πως θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατομμύρια (τα 450 εκατομμύρια αφορούν δαπάνες κρατικής αρωγής και τα 150 εκατομμύρια αγροτικές αποζημιώσεις).
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης από το κυβερνών κόμμα επισημαίνεται πως όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη και ενδεικτικά αναφέρουν πως ένα μεγάλο μέρος έχει ήδη ψηφιστεί το καλοκαίρι (μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κ.α). Από εκεί και πέρα κάποιες άλλες ρυθμίσεις που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα -π.χ. περαιτέρω επέκταση του Market Pass- δεν θα μπουν σε εφαρμογή, καθώς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες υπάρχουν νέα οικονομικά δεδομένα. Τέλος, υπάρχουν και μέτρα που τελικά θα τρέξουν στις αρχές του 2024 - όπως η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς- αφού φέτος έχουν στενέψει τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ανησυχία για την πορεία των τιμών
Μετά την μεγάλη καταστροφή στο Θεσσαλικό κάμπο υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά αγαθά αλλά και ενός ράλι στις τιμές. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι και από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Είναι πάντως εμφανές πως η πορεία των τιμών θα είναι ένα από τα βασικά - αν όχι το βασικότερο πρόβλημα - που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis το 29% των ερωτηθέντων απαντά πως η ακρίβεια είναι το βασικότερο πρόβλημα.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 66% των ερωτηθέντων λέει πως τα πράγματα στη χώρα «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» και μόνο το 28% απαντά πως «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά ήταν 48% και 44% στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως χρειάζεται να υπάρξει μια επανεκκίνηση και στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στον ανασχηματισμό έχει «παγώσει» και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανάλογα βέβαια και με τα … μηνύματα που θα σταλούν στις κάλπες.
Διαβάστε επίσης: