Ύστερα από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στον κάμπο της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, ο Θεσσαλικός κάμπος επλήχθη ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα να μη δύναται να παράγει όσα γνωρίζαμε και λόγω των παραπάνω η ακρίβεια ήδη «μπαίνει από το παράθυρο».
Τα μέσα κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ και όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», εμφανίστηκαν τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς.
Ελλείψεις σε προϊόντα κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας στα Τρίκαλα, καθώς οι εγκαταστάσεις της δέχθηκαν μεγάλους όγκους νερού εξαιτίας της κακοκαιρίας και προκλήθηκαν προβλήματα στην παραγωγή της.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στην Μαγνησία αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα να αντιμετωπίσει προβλήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικά είδη που παρήγαγε ο κάμπος της Θεσσαλίας, όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, οινοστάφυλα, αμύγδαλα, ακτινίδια, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές είτε καταστράφηκαν στα χωράφια ή στις αποθήκες είτε είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν.
Η παραγωγή της Θεσσαλική γης
- Μήλα: 131.016.712 τόνοι
- Αχλάδια:53.419.340 τόνοι
- Αμύγδαλα: 38.854.702 τόνοι
- Κάστανα: 17.905.741 τόνοι
- Ακτινίδια: 16.839.100 τόνοι
- Κεράσια: 11.817.994 τόνοι
- Σκληρό σιτάρι: 318 .120 τόνοι
- Κριθάρι: 90.81 τόνοι
- Μαλακό σιτάρι: 43.317 τόνοι
- Μούστος: 16.778 τόνοι
- Βρόμη 13.127 τόνοι
- Ρεβίθια: 4.934 τόνοι
- Φακή: 4.308 τόνοι
- Κρεμμύδια: 4.067 τόνοι
- Φασολάκια 2.924
- Ελαιόλαδο: 2.736 τόνοι
Τι έδινε ο Κάμπος και τι θα έρθει τώρα πανάκριβο από το εξωτερικό
Ρεπορτάζ του Mega αναφέρει εκτενώς, τι μας προσέφερε ο κάμπος και τι θα αναγκαστούμε να εισάγουμε, τώρα, εξαιρετικά ακριβότερο από το εξωτερικό:
- 52,8%: βιομηχανική ντομάτα
- 38%: βαμβάκι
- 54,7%: αχλάδια
- 51,7% αμύγδαλα
- 39,5% κάστανα
- 26,3% καρύδια
- 19,4% εγχώριο πρόβειο γάλα
- 13,7% εγχώριο αίγειο γάλα
- 18,5% βόειο κρέας
- 19,7% βόειο γάλα
- 10% χοιρινό κρέας
- 40% μαλακά τυριά
- 25% σκληρά τυριά
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το 40% των μαλακών τυριών που παραγόταν σε αυτές τις περιοχές , καταστράφηκε η κτηνοτροφία και θα λείψουν από την αγορά προϊόντα. Για αυτόν τον λόγο οι επιχειρηματίες του κλάδου θα αναγκαστούν είτε να κάνουν ανατιμήσεις είτε να κάνουν εισαγωγές . Το ίδιο θα συμβεί και με τα κρέατα. Το θέμα με την Θεσσαλία είναι η παραγωγή μας.