Breaking news

Κακοκαιρία Daniel
A

Ολονύχτια ήταν η μάχη της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να απεγκλωβίσουν πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί για ώρες, χωρίς φαγητό και νερό, σε ταράτσες και σκεπές σπιτιών στα χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας. Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της τραγωδίας είναι 6 νεκροί και τουλάχιστον 6 αγνοούμενοι, ενώ υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν κατά πολύ. 

Τα βίντεο που φτάνουν από τον θεσσαλικό κάμπο δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας, όπου ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και στη λάσπη. Οι αρχές αλλά και οι πολίτες εκφράζουν φόβους για το τι θα εμφανιστεί όταν αποχωρήσουν τα νερά. 

Φόβοι για πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους

Τουλάχιστον οκτώ είναι τα χωρία τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα στον θεσσαλικό κάμπο, με τις Αρχές να μην γνωρίζουν μέχρι και σήμερα το πρωί, ούτε πόσοι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι, ούτε πόσοι αγνοούνται. 

Υπερχειλίζει ο Πηνειός

Οι εικόνες που φτάνουν από τα χωριά που έχουν γίνει λίμνες είναι τραγικές, ενώ η τραγωδία φαίνεται πως συνεχίζεται για μία ακόμα ημέρα, αφού υπάρχον φόβοι για υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού. Μάλιστα, τα ξημερώματα στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112, προκειμένου να εκκενωθούν γύρω από το ποτάμι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στα 9 μέτρα η στάθμη του ποταμού Πηνειού

Ως αποτέλεσμα σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι. Τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές. Επίσης, το βράδυ σε μια προσπάθεια να φύγει το νερό και να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός έσπασαν τα αναχώματα και από Γυρτώνη για Φαλάνη που βρίσκονται εκ μέσω του φράγματος της Γυρτώνης.

Βούλιαξε η Μεταμόρφωση

Εικόνες καταστροφής αποτυπώνονται στην κάμερα, καθώς η Μεταμόρφωση Καρδίτσας έχει βουλιάξει κυριολεκτικά στη λάσπη που έχει δημιουργηθεί, ύστερα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της κακοκαιρίας Daniel.Σύμφωνα με το βίντεο, λασπόνερα έχουν καλύψει όλα τα σπίτια του οικισμού, αφήνοντας ορατές μόνο τις στέγες τους.

Έτσι, η Μεταμόρφωση μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη, καθώς το νερό έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού. 

Υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είπε πως η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι πολύ δύσκολη και σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί σήμερα στη Καρδίτσα με επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με από αέρος και με κλιμάκια του Στρατού.

Τόνισε πως 8 χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και θα επιχειρήσουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή της στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση. Τέλος, τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Στο πόδι είναι και οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της υψηλής στάθμης του Πηνειού

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις