Τους δείκτες των ρολογιών πρόκειται να αλλάξουμε στα τέλη του μήνα Οκτώβρη, παιρνόντας έτσι από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.
Η αλλαγή της ώρας ισχύει και φέτος, ενώ η κατάργηση του μέτρου που είχε συζητηθεί στην Ευρώπη παλαιότερα δεν εφαρμόστηκε.
Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, στις 29 του μήνα, η ώρα πρόκειται να αλλάξει κατά μία ώρα μπροστά.
Πότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται η αλλαγή της ώρας
Το μέτρο αλλαγής της ώρας ξεκίνησε, με τη θεωρία ότι έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1971, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολογία μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία.
Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.