Breaking news

Πολιτική Προστασία για πυρκαγιές: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό»
A

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαρτίνο του δήμου Λοκρών στη Φθιώτιδα, κοντά στα «μεταλλεία Τσούκας», σε χαμηλή βλάστηση. Οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα μέσα σε χαράδρα και πήραν διαστάσεις, χωρίς, ωστόσο, να απειλούν κατοικημένη περιοχή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν κατά η διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς και να ελέγξουν την κατάσταση περιφερειακά, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατη χαράδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα όπως και μηχανήματα των ΟΤΑ και τη περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Έβρος: Χωρίς ενεργό μέτωπο τη 17η ημέρα επιχείρησης

Για 17η μέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στον Έβρο και μπορεί από το βράδυ της Κυριακής να μην έχει πλέον ενεργά μέτωπα, συνεχίζει ωστόσο να κινείται έρπουσα στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη στην περιοχή καθώς έχουν γίνει στάχτη πάνω από 930.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με νεότερα δορυφορικά δεδομένα, διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως τις 11:31 π.μ. του Σαββάτου 02/09).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%)
Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στον Έβρο - Στάχτη 935.000 στρέμματα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής Περιφέρειες:

  1. Λέσβο
  2. Χίο
  3. Ψαρά

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις