Breaking news

pyrkagia-fotia-pirosvestiki-pyrosvestiki.jpg
A

Με ένα πρωτοφανές και ακραία επικίνδυνο φαινόμενο βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες Έλληνες τις τελευταίες ημέρες, καθώς πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα σε πολλά σημεία της χώρας.

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και το καιρικό σκηνικό δε λειτουργεί υπέρ της κατάσβεσης, με θυελλώδεις ανέμους και την περίπτωση βροχοπτώσεων να προβλέπεται ως ανέφικτη.

Το Πυροσβεστικό σώμα και χιλιάδες εθελοντές μάχονται καθημερινά για τη σωτηρία τεράστιων χιλιομετρικών δασικών εκτάσεων και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται περίτρανα, για ακόμη μια φορά, σε κατάσταση ανικανότητας και απραξίας.

 355 δασικές πυρκαγιές μέσα σε μόλις 5 ημέρες

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, έχουν καταγραφεί 355 δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες 5 ημέρες, ενώ μόλις τα δύο τελευταία 24ωρα είναι ενδεικτικά της δύσκολης κατάστασης.

Μόλις το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 209 νέες εστίες. «Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μαζί με την μεγάλη πυρκαγιά τον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίζει 9 μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική. Έξι στη Βοιωτία και μια στη Εύβοια», είπε ο υπουργός.

«Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του, παρά την πολυδιάσπαση των επιγείων και εναέριων μέσων» τόνισε ο υπουργός.

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε σχέση με κάθε μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πρόληψης και δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίσαμε σημαντικά την πολιτική προστασία».

Τα πύρινα μέτωπα

Πάρνηθα - Η φωτιά εισήλθε στον Εθνικό Δρυμό

Δραματική είναι η κατάσταση σε οικισμούς της Πάρνηθας που παραδίδονται στις φλόγες, ενώ το μέτωπο εισήλθε στον Εθνικό Δρυμό.

 

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίγειες και τις εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δυστυχώς η φωτιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή της Φυλής μπήκε μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.

pyrkagia-fotia-pyrosvestiki-pirkagia-pirosvestiki-3.jpg

Αλεξανδρούπολη

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το cnn.

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι.

Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της Πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες (22/08) καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και τον Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

pyrkagia-fotia-pyrosvestiki-pirkagia-pirosvestiki-4.jpg

Έβρος

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Βοιωτία - Νέα φωτιά στο Δίστομο

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.

Μία ακόμη φωτιά ξέσπασε στη Βοιωτία, αυτήν τη φορά στο Στείριο Διστόμου. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα τμήμα πεζοπόρου, ενώ από αέρος παρέχουν συνδρομή 3 αεροσκάφη.

Ασπρόπυργος

Και στον Ασπρόπυργο υπήρξε αναζωπύρωση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την ένταση των ανέμων.

Νωρίτερα ήχησε και στον Ασπρόπυργο το 112 καθώς υπάρχουν ακόμα ενεργά μέτωπα που δεν έχουν σβήσει λόγω των ισχυρών ανέμων και του θερμικού φορτίου.

Στις 11:28 ήχησε το 112 στα κινητά όσον βρίσκονται στην περιοχή Σοφό στον Ασπρόπυργο για εκκένωση προς την Αττική Οδό.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου απομακρυνθείτε προς Αττική Οδό. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

pyrkagia-fotia-pyrosvestiki-pirkagia-pirosvestiki-1.jpg

Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα φωτιά και στο Ηράκλειο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ασήμι, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται στο σημείο για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει σε ελαιώνες και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ συνδρομή από αέρος παρέχει ένα ελικόπτερο.

Όπως αναφέρεται, η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, ενώ στο σημείο πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Παρόλο που πλησίασε τα πρώτα σπίτια, η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς.

Εκτός από τα ελαιόδεντρα καίγεται και ένα κομμάτι του αποξηραμένου χειμάρρου της περιοχής.

Εύβοια: Νέα εστία στο Κοντοδεσπότι - «Απομακρυνθείτε προς Σταυρό»

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Κοντοδεσπότι Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει δασική έκταση ενώ για την κατάσβεση της επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 16:20 στους κατοίκους της περιοχής με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις φωτιές

Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με το enikos.gr.

Ο κύριος Κουτσούμπας επισκέφθηκε το πρωί τον Έβρο και ενημερώθηκε σε συνάντηση, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και του εντεταλμένου συμβούλου Τουρισμού Α.Μ.Θ. Θανάση Τσώνη.

«Βρισκόμαστε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, για να ενημερωθούμε δια ζώσης για την κατάσταση. Να εκφράσουμε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στον πληθυσμό της περιοχής για τις μεγάλες καταστροφές και βεβαίως να διεκδικήσουμε να παλέψουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις, αφού βεβαίως πρώτα σβήσει αυτή η καταστροφική πυρκαγιά και να αποζημιωθούν οι πολίτες, γιατί έγιναν μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, σε σπίτια».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις