Breaking news

Φωτιά σε Κρήτη και Άρτα
A

Σε πύρινο κλοιό είναι η χώρα, με φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Εύβοια, Βοιωτία και Κύθνο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, η φωτιά που  που ξέσπασε στα Ψαχνά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μέτωπο εξαπλώθηκε γρήγορα με αποτέλεσμα να απειλήσει κατοικημένες περιοχές και να σταλούν μηνύματα από το 112 προς τους πολίτες, αρχικά για ετοιμότητα και στη συνέχεια για εκκένωση περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας νεκρός βρέθηκε ένας κτηνοτρόφος στη Βοιωτία, από τη φωτιά που ξέσπασε στον Πρόδρομο Βοιωτίας, καθώς ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να σώσει τα ζώα του και έχασε τη ζωή του, πιθανόν από τις αναθυμιάσεις. 

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι διαρκής, έτσι ώστε να καταφέρουν να θέσουν έστω υπό μερικό έλεγχο τις φωτιές.  

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη 

Για τρίτη ημέρα είναι σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη, όπου το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω ακριβώς από την Εγνατία Οδό. Ακολουθεί το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και ένα ακόμα μέτωπο που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι. Συνολικά εκκενώθηκαν 13 οικισμοί.

Μέσα στο χωριό Σώστης της Ροδόπης μπήκαν οι φλόγες από την πυρκαγιά και έχουν καεί τα πρώτα σπίτια ενώ απειλούνται και άλλα. Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατοίκων από το Μίσχο και το Μεγάλο Πιστό προς Ίασμο.

Φωτιά στη Βοιωτία

Μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια στο Σαράντη της Βοιωτίας και να μην παραδοθούν στις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι περισσότερα από 15 σπίτια είδαν τις φλόγες μέσα στις αυλές τους, ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Το πρωί της Δευτέρας νεκρός βρέθηκε ένας κτηνοτρόφος στη Βοιωτία, από τη φωτιά που ξέσπασε στον Πρόδρομο Βοιωτίας, καθώς ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να σώσει τα ζώα του και έχασε τη ζωή του, πιθανόν από τις αναθυμιάσεις. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώζει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικιωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται ότι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από τη νεκροψία - νεκροτομή.

 

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα 112 στην παραλία Σαράντη και στον γειτονικό Πρόδρομο στη Βοιωτία για προληπτική εκκένωση.

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πλέον ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου. Σύμφωνα με το δήμαρχο, ήδη έχει εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν 4 ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν να πετάξουν αεροπλάνα».Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες είχε υπάρξει ξανά φωτιά στη περιοχή, που σβήστηκε άμεσα από τους κατοίκους.

Στο μεταξύ, νέα φωτιά εκδηλώθηκε πριν από μισή ώρα περίπου στο Δίστομο της Βοιωτίας πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, που δίνουν τη μάχη για να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

 Πριν λίγο οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, πήραν δύο μηνύματα και καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές που κατοικούν. Το πρώτο μήνυμα καλεί τους κατοίκους από το Καρυώτη Βοιωτίας να το εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και το δεύτερο καλεί αυτούς που βρίσκονται στον Ταρσό να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Άσπρα Σπίτια.

Φωτιά στον Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας

Με μήνυμα από το 112 η Πολιτική Προστασία συνέστησε στους κατοίκους των Ψαχνών Ευβοίας να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, ενώ ήδη κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 42 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Φωτιά στη Ροδόπη

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και στην Καβάλα και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή για εκκένωση τριών ακόμα οικισμών.

Σε μήνυμα μέσω του 112 όσοι βρίσκονται σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα καλούνται να εκκενώσουν προς τον κόμβο Χρυσούπολης.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχουν μεταφερθεί τέσσερις πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα. Κάηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια και μία αποθήκη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους της Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και Αβραμυλιάς να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό και στους κατοίκους του οικισμού Διαλεκτού να φύγουν από την περιοχή με κατεύθυνση επίσης νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό.

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Φωτιά στην Κύθνο 

Σε απεγκλωβισμό 20 ατόμων λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή Σκύλος Κύθνου προχώρησαν ιδιωτικά σκάφη.

Σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε το 112 και γι' αυτό εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στον όρμο Σκύλου να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 1 όχημα καθώς ενώ στο σημείο σπεύδουν και δύο αεροσκάφη. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι άνεμοι που είναι δυνατοί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις