Στο «πόδι» αν και προαναγγελθείσα εδώ και αρκετές ημέρες φαίνεται ότι γράφτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό από την Πυροσβεστική, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, από τώρα έως την 31Δεκεμβρίου προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, θα μπορεί να διατίθεται για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ.
Οπως επισημαίνεται, το εν λόγω προσωπικό θα διατίθεται κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν. Στις προϋποθέσεις αναφέρεται η κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β΄ και η εκπαίδευση του διατιθέμενου προσωπικού σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.
Και σε αυτά τα σημεία ξεκινούν τα προβλήματα καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα διπλώματα οδήγησης των στρατιωτικών εκδίδονται βάσει της εσωτερικής διαδικασίας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετακίνηση εκτός των στρατιωτικών αναγκών δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζονται ως πολιτικά ούτε και έχει προβλεφθεί διαδικασία μετατροπής των στρατιωτικών αδειών οδήγησης σε πολιτικές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο έως τώρα δεν έχει ικανοποιήσει η Πολιτεία, η οποία με τη στάση της αυτή δείχνει ότι προφανώς δε θεωρεί ισότιμο το δίπλωμα ώστε να οδηγούν το ΙΧ τους, αλλά διατηρεί μία γενικόλογη διατύπωση ως προς το εάν με το ίδιο δίπλωμα θα μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Τη διαφορά των διπλωμάτων επιβεβαίωσαν στο «Εθνος» και πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προσθέτοντας βέβαια ότι οι περισσότεροι οδηγοί διαθέτουν και πολιτική άδεια οδήγησης προκειμένου να μετακινούνται εκτός υπηρεσίας και με τα ΙΧ τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ένα σημείο της ρύθμισης, το οποίο χρήζει άμεσων διευκρινίσεων.
Ταυτόχρονα η ΠΝΠ κάνει λόγο για εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών χωρίς να αναλύει σε τι είδους εκπαίδευση αναφέρεται ή πόσο θα διαρκέσει αυτή δεδομένου ότι η ιδιαιτερότητα των ΠΝΠ είναι η άμεση ισχύς τους, ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, τα οποία έρχονται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο σχεδόν καθημερινά.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση αυτή κατά την προεκλογική περίοδο. Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει σάλο στις Ενοπλες Δυνάμεις με τους στρατιωτικούς να σημειώνουν ότι η Πολιτεία τους έχει μετατρέψει σε «παιδιά για όλες τις δουλειές», προσθέτοντας ότι «όσοι ενεπλάκησαν με την απόφαση δεν έχουν την παραμικρή γνώση επί της καθημερινότητας των ΕΔ, όπου, για να σχολιάσουμε το πιο απλό σημείο, ακόμα και τα διπλώματα οδήγησης δεν έχουν αντίκρισμα εκτός ΕΔ».
Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Μεθενίτης, οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη «αιμορραγούν» όχι μόνο σε «απώλειες» προσωπικού εξαιτίας του κύματος παραιτήσεων, αλλά και σε επίπεδο «συνεργασιών» με τη μορφή της υποχρεωτικότητας (πχ συμμετοχή σε Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, συνεργασία στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ κλπ).
«Ως εκ τούτου, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται συνολικά ακατανόητες και οφείλει να μπει μια οριστική τελεία σε αυτές», σημειώνει συμπληρώνοντας ότι «αν η Πολιτεία επιθυμεί να αποφορτίσει τις ΕΔ από προσωπικό με άτυπα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου», μπορεί απλώς να το ανακοινώσει. Δεν απαιτούνται κι άλλες παρεμφερείς ενέργειες».
Ο ίδιος θέτει και το ζήτημα της εκπαίδευσης: «Οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν είναι απλοί οδηγοί. Εχουν λάβει πολύ σοβαρή εκπαίδευση και η λέξη κλειδί είναι η πιστοποίηση. Με μία απλή και βιαστική ενημέρωση πως θα μπορέσουν οι οδηγοί των ΕΔ για παράδειγμα να απεγκλωβίσουν τραυματία από τροχαίο; Εδώ τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, όχι απλής κάλυψης των κενών», υπογραμμίζει.
Τα έξι ερωτήματα των στρατιωτικών
Για συστηματική αποδυνάμωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, κάνει η λόγο η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις ελάχιστες ημέρες πριν και κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία ανάβει το πράσινο φως για την μετακίνηση στρατιωτικών γιατρών και σε πολιτικές δομές: «Οι στρατιωτικοί ιατροί τοποθετούνται σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία με μεταθέσεις, ως εκ τούτου τα στρατιωτικά καθήκοντά τους μπορούν να ασκούνται μόνο στις Υπηρεσίες τους. Εάν μία/ένας στρατιωτικός ιατρός μετακινηθεί οπουδήποτε ανά την επικράτεια ως γιατρός, αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγγράφου Διαταγής και με φύλλο πορείας, δηλαδή είτε για εκτέλεση υπηρεσίας είτε με απόσπαση/διάθεση. Σε όλες τις περιπτώσεις η/ο γιατρός παύει να ασκεί τα στρατιωτικά καθήκοντά του στην Υπηρεσία του άρα εκ των πραγμάτων αποκλείεται η «κατ΄εξαίρεση παράλληλη άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων» που προβλέπει η ρύθμιση», σημειώνει ο κ. Μεθενίτης τονίζοντας ότι είναι προφανής η στόχευση της διάλυσης των δομών περίθαλψης των στρατιωτικών.
Αναφορικά με την ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, η Ομοσπονδία διατυπώνει έξι βασικά ερωτήματα και συγκεκριμένα:
1. Πόσα κενά θα δημιουργηθούν στις ήδη υποστελεχωμένες θιγόμενες μονάδες των ΕΔ και πως θα καλυφθούν αυτά; Πως θα υλοποιηθεί ο θερινός υπηρεσιακός προγραμματισμός των Μονάδων (πχ για το αναφαίρετο δικαίωμα της λήψης κανονικής άδειας) ή του προγράμματος εσωτερικής υπηρεσίας;
2. Με βάση ποιο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο θα απασχολούνται οι στρατιωτικοί στις μονάδες του ΕΚΑΒ; Κυρίως όμως, με βάση ποια εκπαίδευση και ποια πιστοποίηση;
3. Αφού η Πολιτεία συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Πρωθυπουργού, αναγνωρίζει τα σοβαρά κενά στον κρατικό μηχανισμό, γιατί δεν προχωράει σε άμεσες προσλήψεις, παρά αρκείται για μια ακόμα φορά στην εύκολη και ανέξοδη λύση των ΕΔ;
4. Έχει αντιληφθεί η Πολιτεία ότι οι οδηγοί του ΕΚΑΒ δεν είναι «απλοί οδηγοί» αλλά ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό;
5. Έχει δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης των στελεχών για το (δυστυχώς πιθανό ενδεχόμενο) να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ή αστικές ευθύνες απέναντι σε πολίτες τους οποίους δεν θα ενδιαφέρει αν ο οδηγός είναι ανεκπαίδευτος ή προέρχεται από τις ΕΔ «απλώς» για να καλύψει κενά;
6. Από πότε ο επαγγελματικός βίος των στρατιωτικών καθορίζεται από εισηγήσεις άλλων Υπουργείων; Κατά τη θητεία του προκατόχου σας οι στρατιωτικοί πληροφορήθηκαν για επιβάρυνση των καθηκόντων τους από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τώρα, μαθαίνουμε από τα πλέον αρμόδια χείλη για εισήγηση του Υπουργείου Υγείας. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει να υπενθυμίσει ποια είναι η αποστολή των ΕΔ;
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr