CLOSE

Breaking news

οδήγηση, οδηγός, αυτοκίνητο, φορτηγό
A

Τι πρέπει να γνωρίζετε, πόσο χρόνο θα πάρει η επανέκδοση, ποια είναι η διαδικασία, τι δικαιολογητικά χρειάζεστε.

Χρόνος διεκπεραίωσης: Μέχρι 30 ημέρες (Μετά την αποστολή των δικαιολογητικών στην αρμόδια Υπηρεσία)
Κόστος: 118,00 €

[Συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή δύο γιατρών (10€+ 10€), παράβολο για ανανέωση (50€), παράβολο για την εκτύπωση (30€), παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων (18€)]
Επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ermis.gov.gr
Το Νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η ανανέωση άδειας οδήγησης είναι: ΦΕΚ 6100/Β/31/12/2018

Προϋποθέσεις

Η/Ο ενδιαφερόμενη/ος θα πρέπει:
1.Να έχει τη συνήθη διαμονή της/του στην Ελλάδα ή ότι έχει ιδιότητα της/του σπουδάστριας/σπουδαστή ή της/του μαθήτριας/μαθητή, επί έξι (6) μήνες τουλάχιστον στην Ελλάδα, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών.
2.Να έχει την κατοικία της/του στην περιοχή της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία κατατίθεται η αίτηση.
3.Να κατέχει άδεια οδήγησης ελληνική ή κράτους-μέλους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν).
4.Να έχει τις ελάχιστες προϋποθέσεις σωματικής και διανοητικής ικανότητας που ισχύουν για την Ομάδα 1 ή 2 του Παραρτήματος III του π.δ.51/2012 (Α΄101), όπως ισχύει κατά περίπτωση.

Διαδικασία

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί την έκδοση ανανέωση άδειας οδηγησης (κάθε κατηγορίας) προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Βήµα 1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
    Βήμα 2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
    Βήµα 3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
    Βήµα 4 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει. 

Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει την ανανέωση άδειας οδήγησης (κάθε κατηγορίας)

Σημειώσεις και επεξηγήσεις

1.Η ανανέωση κάθε κατηγορίας άδειας οδήγησης απαιτείται, όταν λήγει η ισχύς δικαιώματος οδήγησης βάσει του π.δ.51/2012

2.Σε περίπτωση που η/ο ενδιαφερόμενη/ος εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του π.δ.74/2008 (Α΄112), απαιτείται επιπλέον και η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης II.
3.Αν πρόκειται για άδεια κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν ακολουθείται ταυτόχρονα και η διαδικασία της ανταλλαγής.
4.Η αμοιβή που καταβάλλεται στους ιδιώτες γιατρούς που διενεργούν την ιατρική εξέταση, είναι ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο τους. Η αμοιβή των γιατρών των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας που στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους (απογευματινά ραντεβού) διενεργούν την ιατρική εξέταση υποψήφιας/υποψήφιου οδηγού ή οδηγού καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών &Μεταφορών και Υγείας. Έως την έκδοση της ως άνω απόφασης οι ενδιαφερόμενες/οι καταβάλλουν την αμοιβή που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις.
5.Οδηγοί που κατέχουν άδεια οδήγησης που φέρει τον κωδικό 113 (Β΄ Επαγγελματικές άδειες) ή C1 ή C1E ή D1 ή D1E ή C ή CE ή D ή DE και έχουν λήξει, δεν χρειάζεται να προβούν στη διαδικασία της ανανέωσης αλλά της αντικατάστασης εντύπου εφόσον επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ μόνο η Κατηγορία Β υπό την προϋπόθεση ότι αυτή έχει χορηγηθεί πριν τις 19/1/2013.
6.Η προμήθεια των παράβολων γίνεται μέσω της Εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παράβολου (e-παράβολο). Βλ. και κόστος.
7.Το δικαιολογητικό αριθμ. 6 (Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης) υπογράφεται μόνο από την/τον κάτοχο της άδειας οδήγησης και όχι από εξουσιοδοτημένη/ο από την/τον κάτοχο πρόσωπο.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις