Breaking news

Πανδημία: Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Κίνα
A

Στη δημοσιοποίηση των συγκεντρωτικών στοιχείων για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και των θανάτων από τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις παρενέργειες που προέρχονται από πολίτες, που είχαν εμβολιαστεί, γιατροί ή φαρμακοποιοί, ανάμεσα σε σύνολο 22.120.416 δόσεων εμβολίων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αναφορές περιλαμβάνονται και 63 θάνατοι, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνεται να έχουν αξιολογήσει όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμα, οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 μέσω Κίτρινης Κάρτας, (2021-2022), είναι 1.344 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, μετά από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης κορονοϊού, εκ των οποίων οι 289 αφορούσαν απλά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.

Το σύνολο των δόσεων ανά εμβόλιο για το έτος 2022 έχει ως εξής:

  • COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772 (όλα τα εμβόλια)
  • SPIKEVAX (Moderna) :278.123 (όλα τα εμβόλια)
  • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
  • JCOVDEN (Janssen): 118.128
  • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι από δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΦ, πατώντας εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις