Breaking news

Εργασία και προβληματισμοί κατά την άσκηση της
A

Είναι γνωστό πως από αρκετά μικρή ηλικία υπάρχει μία μεγάλη τάση, από τους μεγαλύτερους να θέτουν προβληματισμούς στους μικρότερους, για το ποιο επάγγελμα τους ενδιαφέρει να ασκήσουν μεγαλώνοντας.

Μην το αρνείστε, είμασταν και ήσασταν εκεί, τις ώρες που συγγενείς, φίλοι, σχολείο και περίγυρος, ανέπτυσσαν μία παθολογική τάση υποτιθέμενου ενδιαφέροντος, για να μάθουν ποιο είναι αυτό το «κορυφαίο» επάγγελμα που έχει βάλει στο μυαλό του να ασκήσει ένα 5χρονο.

Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εποχή του δημοτικού και του λυκείου, πολλοί από εσάς σίγουρα ήταν διατεθειμένοι να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να πειραματιστούν, ενώ άλλοι είχαν ήδη κατασταλάξει επαγγελματικά με φαινομενικό πάντα τρόπο, καθώς αρκετοί ήταν οι γονείς οι οποίοι ήθελαν να πάρουν την πρωτοβουλία, να δώσουν στα παιδιά τους, μία επαγγελματική κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία σίγουρη δουλειά για το μέλλον.

Με την είσοδο στο λύκειο η επιλογή κατεύθυνσης και επαγγελματικού κλάδου ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ολοένα και αυξανόμενης πλύσης εγκεφάλου που υποβάλλονταν οι περισσότεροι έφηβοι. Τα χρόνια πέρασαν μαζί τους και οι Πανελλήνιες, μαζί τους και η φοιτητική ζωή γεμάτη προβληματισμούς και αβεβαιότητα και ήρθε η στιγμή της άσκησης του πολυπόθητου επαγγέλματος, με τους περισσότερους να εισέρχονται στα άδυτα της αγοράς εργασίας.

Πολλοί συνειδητοποίησαν ότι το επάγγελμα που είχαν επιλέξει δεν είχε την ανάλογη απορρόφηση, ενώ οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί για να αντέξουν, με αποτέλεσμα να κοιτούν μία άμεση στροφή στην καριέρα τους. 

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση του The College Payoff» του Georgetown University Center on Education and the Workforce, στην οποία αναφέρεται ότι πολλοί πτυχιούχοι μετανιώνουν για το αντικείμενο των σπουδών τους και συνάμα το πτυχίο τους. Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται στην Αμερική, όμως η διαφορά στους προβληματισμούς, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες των θέσεων εργασίας και στο τι χρειάζονται οι εργοδότες, ίσως δεν είναι αρκετά μεγάλη.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι όσοι αποφοίτησαν με πτυχίο επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής ή μαθηματικών, τείνουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα. Ενώ από πίσω ακολουθούν οι απόφοιτοι του τομέα υγείας και επιχειρήσεων.

Στις χειρότερες θέσεις βρίσκονται απόφοιτοι τμημάτων, ιστορίας, φιλολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας ή τεχνών.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι σύμφωνα και με μία ακόμη μελέτη της ZipRecruiter, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1.500 απόφοιτους πανεπιστημίων που αναζητούσαν εργασία στις ΗΠΑ, το μεγάλο ποσοστό του 44% μετανιώνει που επέλεξε ως αντικείμενο σπουδών του τη δημοσιογραφία. Καλά διαβάσατε!

Παράλληλα απόφοιτοι κλάδων κοινωνιολογίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης, έρχονται να συμπληρώσουν το καρέ των σχολών με τα υψηλότερα ποσοστά μετανιωμένων πτυχιούχων, στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις